Gentse radiopresentator maandag opnieuw voor rechter
Foto: Marc Heremans

De veelbesproken zaak van een 33-jarige Gentse lokale radiopresentator die beschuldigd werd van verkrachting van een vrouw tijdens een uitzending maar van de Gentse correctionele rechtbank de gunst van de opschorting kreeg, wordt maandag in beroep behandeld. Dat werd vernomen bij het Gentse gerecht.

De feiten gebeurden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen en hadden af en toe gechat met elkaar. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust.

De beklaagde zou daarna het slachtoffer zonder toestemming gepenetreerd hebben. De vrouw aanvaardde dat het ‘niet om een brutale verkrachting’ ging. De man werd schuldig bevonden aan verkrachting en werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, maar hij kreeg opschorting van straf.

Polemiek

Het vonnis zorgde voor hevige kritiek en er ontstond een polemiek over de beslissing van de rechtbank. Minister Geens opperde het idee om rechters de mogelijkheid te ontnemen om in verkrachtingszaken de gunst van de opschorting uit te spreken en stelde dat rechters een betere vorming moeten krijgen om om te gaan met verkrachtingszaken. Het College van Hoven en Rechtbanken vond dat daardoor de principes van de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechter in gevaar kwamen.

Het parket ging in beroep, waardoor het Gentse hof van beroep zich nu moet uitspreken over het dossier. De zaak wordt maandagvoormiddag behandeld door het hof.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig