BLIKOPENER. Waarom vrouwen het zichzelf aandoen, ambtenaren niet moeten onderdoen voor privéwerknemers, en radicale moslims ons niet haten
Terwijl ons land twee jaar geleden zwart-geel-rood aanliep van collectieve extase, komt de hype rond de Rode Duivels deze keer maar traag op gang. Foto: Fred Debrock
Deze artikels van de voorbije week mocht u eigenlijk niet missen. Door Karel Verhoeven, hoofdredacteur De Standaard.

Hoe eenzaam is de automobilist met een tricolore spiegelkous? Neen, al zijn er dan 140 miljoen Panini-stickers verkocht van de Rode Duivels, het enthousiasme is er nog niet. Speelt bezorgdheid over de actualiteit ons parten, of wennen we aan het sportieve succes?

Met voorsprong het meest gedeelde en becommentarieerde artikel van de week was onze provocatieve steekproef of de ambtenaren boven hun stand leven. We vergeleken het gemiddeld loon en het gemiddeld aantal gewerkte dagen per jaar van een cipier, een treinbegeleider, een Vlaamse ambtenaar, een leraar (bachelor) en een bediende in de privésector. Als u dit weekend slaande ruzie wil op een familiefeest, bewijs uw gelijk met deze cijfers.

Geen enkele mail heb ik gekregen om te klagen over de titel op de voorpagina van donderdag, ‘Vrouwen doen het zichzelf aan’. We baseerden dat nieuwsbericht op een kleine maar grondige studie die de attitude van Turkse en Vlaamse hoogopgeleide vrouwen vergeleek over zorgtaken in het huishouden. In onze achterzak hadden we grote tijdsbestedingsonderzoeken en oudere enquêtes zitten die deze conclusies staafden. Vrouwen houden rollenpatronen in stand, ook als die in hun nadeel uitvallen, ook zonder openlijke druk van familie.

Bij nader inzien is dit toch wel het ophefmakendste politieke verhaal van de week: de Vlaamse regering deelt zes miljard euro steun aan gezinnen uit, bevoordeligt vooral de middenklasse en doet amper iets extra’s voor arme gezinnen. De hervorming van de kinderbijslag brengt de regering-Bourgeois alsnog in woelig water. Minister-president Geert Bourgeois probeerde de belangrijkste armoede-experte het zwijgen op te leggen. Was alle aandacht niet naar de staking gegaan, hij was er beschadigd uitgekomen.

Plotseling blijken de vakbonden een nieuw bewijs te willen leveren van het tweelandenland België. Zijn de Franstalige socialisten dan toch de reële bondgenoten van de N-VA? ‘Het is niet dat de N-VA infiltranten heeft binnen het Waalse socialisme’, gekscheert fractieleider Peter De Roover. Lees ook de analyse van opiniërend hoofdredacteur Bart Sturtewagen: die regionale dynamiek in Wallonië komt te vroeg om handig te zijn voor de N-VA.

In de glitterende shoppingmalls in Moskou is het tegenwoordig eenzaam winkelen. De economische crisis rukt op. De devaluatie van de roebel hakt er stevig in bij de middenklasse. Toch blijft Poetin populair. Corry Hancké, onze correspondente ‘Terug naar Rusland’, zoekt de ziel van de natie.

Radicale moslims vormen zo’n 7 procent van de totale moslimbevolking. Ze zijn vaak hogeropgeleid, optimistisch en geloven meer in democratie dan gematigden. Ze haten ons helemaal niet, maar haten het westerse geopolitieke beleid en het gebrek aan respect voor de islam. Ruben Mooijman, correspondent ‘Moslims in België’, houdt deze röntgenfoto door een Amerikaanse onderzoeker tegen het licht.

Columnisten horen tegen de stroom in te roeien. Wuifde iedereen het voorstel van Johnny Thijs weg om de failed state België te redden met technocraten, dan steunt Gert Peersman met verve de oproep tot meer technocratie. Kijk naar het monetair beleid. Nu het niet meer in handen is van regeringen maar van technocraten (centrale bank) regeert daar de zorg voor de lange termijn. ‘Ook milieu, mobiliteit en de pensioenen kun je voor een stuk aan technocraten uitbesteden.’

‘Mocht u een boom in de weg hebben staan, dan bent u bij mij aan het juiste adres.’ Mediawatcher Bart Dobbelaere las deze annonce in de Nederlandse krant nrc next, maar dacht aan dezelfde vrouw als u en ik.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig