Hoe slim woon je binnen twintig jaar?
Foto: boxx
Je woning kun je nu al behoorlijk ‘smart’ maken. Maar we staan nog maar aan de vooravond van de grote doorbraak van de slimme woning. De losse toepassingen - zoals slimme thermostaten en rookmelders - kunnen in sommige gevallen al met elkaar samenwerken. Maar dit is slechts het begin.

Naar een groter geheel

De slimme woning is een idee dat al lang in sciencefiction rondwaart. Heel wat sciencefictionfilms stellen een toekomst voor waarin iemand zijn huis binnenstapt en door iets te zeggen de verlichting en het koffieapparaat activeert, om maar iets te zeggen. Dat is in principe nu al mogelijk, bijvoorbeeld door de combinatie van Philips Hue-lampen en Siri op een iPhone. Al moet je als gebruiker zelf wel wat stappen ondernemen om dat te realiseren, zoals je smartphone bovenhalen en op een knop drukken.

 

Hallo, meneer

In films zoals de Iron Man-reeks moet Tony Stark, de hoofdrolspeler, helemaal niet naar een afstandsbediening of mobiel toestel grijpen. De miljardair communiceert in zijn huis met de virtuele butler Jarvis gewoon door te spreken. Hij geeft niet zomaar stroeve stemcommando’s, maar er is sprake van een echt intelligente conversatie met zijn woning. Klinkt dat uit de lucht gegrepen? Binnen twintig jaar is het wellicht al een feit. De technologie is er namelijk al. Kijk maar naar Siri van Apple, Cortana van Microsoft, Alexa van Amazon of Google Voice: allemaal persoonlijke assistenten die al behoorlijk slim zijn. Als je Siri vertelt om een bericht naar je moeder te sturen, dan weet zij wie je bedoelt. Twee stappen die nu worden gezet, zullen van jou binnen twintig jaar een Tony Stark maken: betere, natuurlijkere taalherkenning (zodat je niet met vaste commando’s hoeft te werken om iets te doen) en een vleugje artificiële intelligentie. Die zal bijvoorbeeld in staat zijn om je uitspraak “Ik ga een film bekijken” te interpreteren als: dimt het licht in de woonkamer, zet de tv en het geluidssysteem aan, sluit de gordijnen, zet de telefoon op stil en schakel de popcornmachine in.

 

Samenwerken

Echo is een slimme luidspreker die Amazon in sommige landen verkoopt en die behoorlijk populair is. Niet omdat hij muziek afspeelt, wel omdat je via de ingebouwde microfoon en de Alexa-assistent smart home-toepassingen van derden kunt bedienen, zoals verlichtingsoplossingen. Die brug tussen verschillende smart home-toepassingen is er nu maar deels, maar twintig jaar van nu zullen apparaten van verschillende merken naadloos met elkaar samenwerken. Drijvende krachten zijn naast Amazon ook Google en Apple.

 

Overal aanwezig

Slimme thermostaten vormen een goede indicatie dat ‘smart’ overal gaat ingebouwd worden. Nu zijn een aantal zaken nog extra’s die je moet toevoegen, zoals slimme stopcontacten. Over twintig jaar zal het smart-gehalte van elk apparaat toenemen. Koelkasten zullen altijd sensors bevatten en je informatie bezorgen over de versheid van de melk, bijvoorbeeld; lichtschakelaars en stopcontacten zullen standaard vanop afstand in- en uit te schakelen zijn; sensors in elke kamer zullen de luchtkwaliteit en temperatuur, en de aanwezigheid van een persoon registreren, zodat het comfortgehalte op de juiste plaatsen hoog is - en elders overbodige energieverslinders uitgeschakeld worden. Slim met energie omspringen gaat immers hand in hand met een slimme woning.