Lenen voor zonnepanelen of dakisolatie wordt goedkoper
Foto: Johan Eyckens

Het wordt goedkoper om bij de overheid te lenen voor werken die je huis energievriendelijker maken. Minister Bart Tommelein (Open VLD) wil de interest op energieleningen halveren, van 2 naar 1 procent, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag. Dat moet de Vlaming aansporen om in zonnepanelen te investeren.

In het huidige systeem kan je 10.000 euro lenen die je op 5 jaar moet terugbetalen. De interest daarop is nu nog 2 procent. “Maar ik wil de rente op energieleningen graag laten zakken naar 1 procent. En voor de kwetsbaarste doelgroep uiteraard behouden op 0 procent”, zegt Vlaams energieminister Tommelein (Open Vld).

De maatregel om te zakken naar 1 procent is een onderdeel van het ‘zonneplan’ dat Tommelein binnenkort presenteert. “Dat zonneplan moet het voor gezinnen, bedrijven én overheid makkelijker maken om te investeren in zonnepanelen”, vertelt de minister. “Verder bekijken we of het bedrag kunnen optrekken en de termijnen waarbinnen de lening terugbetaald moet worden kunnen verlengen.”

CD&V’er Robrecht Bothuyne pleit voor een maximum van 50.000 euro, terug te betalen op 10 jaar. Dat moet het mogelijk maken om meer werken tegelijk uit te voeren, zonder al te hoge aflossingen.