5 VRAGEN - VERDEELDE REGERING maakt geen haast

Minnelijke schikking is enige uitweg uit Arco-kluwen

Zijn de 800.000 Arco-coöperanten hun geld kwijt? Dat is de nogal paniekerige vraag die gisteren werd gesteld na een negatief advies van de auditeur-generaal bij het Europees Hof van Justitie over de Arco-waarborgregeling. Het antwoord is: neen, nog lang niet.

De kans is groot dat ook het Europees Hof zelf de Arco-deal van tafel veegt als onwettig, maar veel verandert dat niet. De enige uitweg uit dit juridisch kluwen is een minnelijke schikking, die de 800.000 Arco-coöperanten gedeeltelijk vergoedt. De bal daarvoor ligt in het kamp van de regering, die niet gehaast lijkt. Enkel een (gedeeltelijke) privatisering van Belfius kan een oplossing versnellen.

1. Wat zegt het advies juist?

De federale regering had in volle bankencrisis de depositogarantieregeling voor de spaarders niet mogen uitbreiden naar de zowat 800.000 Arco-coöperanten, die via de financiële poot van het ACW hun geld in Dexia hadden gestoken. Dat is het advies dat de advocaat-generaal geeft aan het Europees Hof van Justitie. Een advies dat niet-bindend is, maar dat het Europees Hof bijna altijd volgt.

Een verrassing is dat niet. De Europese Commissie zat eerder al op dezelfde lijn en noemde de Arco-waarborg een vorm van verdoken staatssteun.

2. Mogen de misnoegde gewone Dexia-aandeelhouders nu juichen?

Eigenlijk niet. Het negatieve advies is een meevaller voor een aantal gewone Dexia-aandeelhouders die onder meer via Deminor naar de rechtbank zijn gestapt om hun ongenoegen te uiten. Zij vonden dat ze gediscrimineerd werden ten opzichte van de coöperanten – zij zijn namelijk zeker hun geld kwijt – en dienden een klacht in bij de Raad van State. Die speelde de zaak door aan het Grondwettelijk Hof, dat op zijn beurt advies vroeg aan het Europees Hof.

Toch lijkt dit niet meer dan een symbolische overwinning. Wat het Europees Hof over 4 tot 5 maanden ook beslist, dit brengt een oplossing voor de Arco-coöperanten voorlopig geen stap dichterbij.

3. Komt er nu snel een einde aan de zaak?

Neen. Het advies van gisteren is de zoveelste stap in een ingewikkeld juridisch kluwen dat nog jaren kan aanslepen. Na de uitspraak van het Europees Hof, moeten ook het Grondwettelijk Hof in België en de Raad van State zich nog uitspreken. Het eindarrest in het Arco-dossier kan volgens juristen nog 18 tot 24 maanden op zich laten wachten, tot ongeveer één jaar voor de nieuwe federale verkiezingen. En dat is het snelste scenario. Als de regering alle rechtsmiddelen uitput, kan het nog langer duren.

4. Hoe reageert de regering-Michel?

De regering zegt dat ze het negatieve advies zal bestuderen. Er komt overleg wanneer de definitieve uitspraak van het Europees Hof voorligt, liet het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gisteren weten.

De regering maakt dus nog altijd geen haast om een andere vorm van gedeeltelijke schadeloosstelling voor de Arco-coöperanten uit te werken, hoewel daar in het regeerakkoord beloftes over zijn gedaan. En dat terwijl zowat alle betrokken partijen in het dossier openstaan voor een vorm van minnelijke schikking. Gaande van Deminor tot het ACW, waarvan voorzitter Patrick Develtere begin deze maand nog liet weten dat het wil meebetalen aan een oplossing voor de Arco-coöperanten.

De vraag is echter of en wanneer de regering-Michel zo’n plan B op tafel wil leggen. Minister Van Overtveldt zei tot gisteren altijd dat hij eerst de resultaten van de vereffening – waarvan zowat de volledige opbrengst wellicht naar de schuldeisers en niet naar de Arco-coöperanten zal gaan – en de juridische procedures wil afwachten. Al was het maar om te maken dat zo’n schikking binnen de krijtlijnen blijft die straks door Europa worden getrokken.

Maar zijn aarzeling lijkt ook deels politiek gedreven. Het is vooral CD&V die aandringt op een rechtvaardige vergoeding van de Arco-coöperanten. In hun lezing wordt daar ook staatsbank Belfius, en dus onrechtstreeks ook belastinggeld bij betrokken. Maar Open VLD en vooral de N-VA willen daar niet van weten. Zij vinden het weinig opportuun dat een ‘besparingsregering’ straks ‘een cadeau’ geeft aan de Arco-coöperanten. Zij willen dat het ACW alles ophoest. De politieke onderhandelingen over dit gevoelige dossier zullen wellicht nog leiden tot hevige discussies in de regering.

5. Het zal dus nog jaren duren vooraleer het dossier gedeblokkeerd wordt?

Slechts één zaak lijkt het beslissingsproces te kunnen versnellen: de gedeeltelijke privatisering van staatsbank Belfius. Bijvoorbeeld via een gedeeltelijke beursgang van de staatsbank of een instap van meerdere privé-investeerders.

Zonder regeling voor de Arco-coöperanten dreigt de staatsbank commerciële schade op te lopen en is ze minder waard voor kandidaat-investeerders. ‘Een onopgelost Arco-dossier zal bij de verkoop voor een forse minwaarde zorgen, terecht of onterecht’, waarschuwde bestuursvoorzitter Jos Clijsters vorig jaar.

In de coulissen valt voorlopig te horen dat zo’n gedeeltelijke privatisering van Belfius voorlopig niet op tafel ligt en zeker niet voor oktober dit jaar zal gebeuren. Maar vanaf dat moment kan het snel gaan.

Aangeboden door onze partners

De Arco-spaarders kunnen nog jaren op hun geld wachten. Alleen de gedeeltelijke privatisering van staatsbank Belfius kan dat versnellen

Bovenstaand artikel verscheen in dS Avond.
Lees de integrale avondeditie.

Buitenland
 1. Video Noodweer slaat toe in Seoel: straten staan blank en zeker acht doden
 2. Video Live Oekraïne | Zelenski: ‘Westen moet alle Russische burgers verbannen’
 3. Video Witte dolfijn wordt overgebracht van Seine naar zoutwatertank: ‘Dit is een belangrijke dag’
 4. Minstens twee doden en dertig gewonden bij Israëlische operatie
 5. Risico op een nucleaire ramp ‘zeer reëel’ door beschietingen kerncentrale
 6. Taiwan start met militaire oefeningen om reactie bij Chinese aanval te simuleren
 7. Video Nam Donald Trump bewust geheime informatie mee uit Witte Huis? FBI valt binnen in landgoed van oud-president in Florida
 8. Podcast | Overleven in Charkov, verslag van onze reporter in Oekraïne
 9. Video Olivia Newton-John (73), bekend van ‘Grease’, overleden
 10. Hongaarse premier Viktor Orbán uit boot op zee gered
 11. Video ‘Weinig hoop’ voor beloega in Seine
 12. 'Het Amerikaanse klimaatakkoord kan een historisch keerpunt worden’
 13. Italiaanse partijvoorzitter Meloni roept op tot zeeblokkade voor boten van migranten
 14. Inmiddels vier sets menselijke resten gevonden in Amerikaans stuwmeer met historisch laag waterpeil
 15. Jonge wolfjes geboren op de Hoge Veluwe, maar ‘niet gewenst’
 16. Video Mexico houdt adem in: tien mijnwerkers zitten vast
 17. Video Frans leger wil laserwapen tegen drones inzetten op Olympische Spelen