REVIEW. Samsung TabPro S: Twee halen, één betalen
Foto: mvdv

De wereld van de hybride laptop (tablet en notebook in één) wordt al een tijdlang gedomineerd door de Surface-toestellen van Microsoft. Hoog tijd om het tij te keren, moeten ze bij Samsung hebben gedacht. De Zuid-Koreanen lanceerden met de Galaxy TabPro S onlangs hun eigen tablet-pc met Windows 10.

Het concept van de 2-in-1 laptop is inmiddels genoegzaam bekend: met hun losse, opklikbare toetsenbord combineren de toestellen de flexibiliteit van een tablet met de krachtige prestaties en aansluitmogelijkheden van een notebook. Dat stelt de fabrikant voor een heleboel uitdagingen. We herinneren ons nog goed de eerste Surface Pro-modellen: als tablet waren ze te dik en te zwaar, en in notebookmodus was het scherm dan weer te klein – alle andere kinderziekten even buiten beschouwing gelaten. Maar sinds de Surface Pro 3 zit de mix behoorlijk goed bij Microsoft.

Licht en dun

Samsung heeft duidelijk goed gekeken naar de fouten die Microsoft in het verleden heeft gemaakt, en levert met de TabPro S een 2-in-1 af die meteen heel volwassen aanvoelt. Tablet en keyboard, stijlvol geïntegreerd in een beschermhoes van imitatieleer, sluiten mooi bij elkaar aan en de combinatie behoort tot de dunste en lichtste (693 gram) in zijn soort. De tablet zelf is slechts 6,3 mm dik, met het klavier eromheen geklapt komt daar wel nog 7,7 mm bij.

REVIEW. Samsung TabPro S: Twee halen, één betalen
Foto: Samsung

Een 12-inch scherm is groot voor een tablet, maar min of meer standaard in deze Pro-klasse. In laptopmodus zouden we echter niet kleiner willen gaan, dus voor ons is dit een prima compromis. Met 2.160 x 1.440 pixels oogt het Super AMOLED–scherm lekker scherp, ook al doet de Surface Pro 4 daar met 2.736 x 1.824 beeldpunten nog een stevige schep bovenop.

Kleuren zijn levendig en het contrast is dik in orde, maar de kijkhoek valt wat tegen. Wanneer je niet mooi recht op het scherm kijkt duikt er al gauw een blauwachtige zweem op, en dat zowel in horizontale als verticale richting. Mede daardoor is het jammer dat je de TabPro S maar in twee posities op het klavier kan vastzetten: dat is in sommige situaties te weinig om de kijkhoek optimaal te houden. De Surface Pro 4 van Microsoft past daar een mouw aan met een traploos verstelbare kickstand, een oplossing die duidelijk onze voorkeur heeft.

Zuinig met energie

Het klavier met platte, verzonken toetsen is even wennen, maar typt daarna best prettig weg. De belangrijkste toetsen zijn voldoende groot, en hetzelfde kan gezegd worden van het fijngevoelige touchpad, dat zich heel precies laat bedienen. Wanneer je de Galaxy TabPro S op schoot neemt, zonder een harde ondergrond, buigt het keyboard wel iets te ver door naar onze zin. Bovendien maakt het typen in deze positie plots een heleboel lawaai, waardoor we toch liever op zoek gaan naar het dichtstbijzijnde bureau of tafeltje.

Onder de motorkap van Samsungs hybride vinden we een Intel Core M-processor van 2,2 GHz, geflankeerd door 4 GB RAM en 128 GB opslaggeheugen (waarvan 85 GB effectief beschikbaar – de rest wordt opgeslokt door Windows 10 en wat voorgeïnstalleerde software). Die specificaties zijn vergelijkbaar met die van het instapmodel van de Surface Pro 4 en dus eerder bescheiden. Toch voelt het toestel over het algemeen vlot aan. De Core M-processor heeft bovendien de reputatie zuinig om te springen met energie, wat zich in de praktijk vertaalt in een accuduur van ongeveer 10 uur. Het toestel beschikt verder over twee camera’s van 5 megapixel en NFC-technologie voor het eenvoudig pairen van draadloze hoofdtelefoons, luidsprekers en andere gadgets.

Dure USB-poort

REVIEW. Samsung TabPro S: Twee halen, één betalen
Foto: Samsung

Veel minder te spreken zijn we over de fysieke aansluitingen van de TabPro S: met welgeteld één USB-C connector is het toestel op dit punt net zo karig uitgerust als de nieuwste Apple MacBook. Even een USB-stick inpluggen? Vergeet het maar. De foto’s van een SD-kaartje inlezen? Jammer, maar helaas. Een laptopvervanger onwaardig natuurlijk. Daarom reikt Samsung zelf een oplossing voor het probleem aan, in de vorm van de optionele Multi Port Adapter. Hiermee voeg je een USB 3.0-poort, HDMI-video-uitgang (met 4K-output) én een snellaadfunctie aan de hybride laptop toe. Prijs: € 79,99. Als je net als ik gewoon wat apparaten wil kunnen inpluggen, variërend van een muis tot een smartphone, dan is dat een verdomd dure USB-poort.

Toch willen we Samsung dit minpunt niet té zwaar aanrekenen. Enerzijds omdat het gewoon een gevolg is van de miniaturisering (in een 6,3 mm platte tablet passen gewoonweg geen klassieke poorten meer), anderzijds omdat de TabPro S wel keurig mét toetsenbord wordt geleverd. Bij de Microsoft Surface en iPad Pro van Apple moet je het keyboard apart aanschaffen, een extra kostenpost van minstens € 149 respectievelijk € 169.

De prijzen tot slot: de TabPro S Home met Windows 10 kost € 999, voor de TabPro S Pro met Windows 10 Pro betaal je € 100 meer. Daarnaast is er ook een Pro LTE-uitvoering waarmee je via een data-abonnement overal online kan. Deze tablet-pc verwisselt voor € 1.199 van eigenaar.