De reuzenpanda heeft in de nacht van woensdag op donderdag een welp geworpen in Pairi Daiza. Dat meldt het dierenpark samen met het China Conservation and Research Center for the Giant Panda. 'Hao Hao en haar kleintje - een mannetje - stellen het goed', luidt het. 'De welp ziet eruit als een roze worstje, maar wel één dat enorm veel kabaal kan maken.' Een naam heeft de kleine panda nog niet.

De geboorte

'De eerste tekenen van een nakende geboorte werden dinsdagnamiddag opgemerkt. De resultaten van de hormoonanalyses, uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde van de UGent, samen met de gedragsveranderingen, toonden aan dat de voorbereidingen op een bevalling konden beginnen', aldus Pairi Daiza in een persbericht. 'Hao Hao bleef woensdag de hele dag rustig binnen. Haar weeën begonnen om 23 uur en om twee over twee donderdagnacht kwam haar eerste jong ter wereld. Onder goedkeurend oog van haar verzorgers en de Chinese experten. Hao Hao en haar kleintje stellen het goed.'

'Tekenen van affectie'

'Hao Hao toonde onmiddellijk tekenen van affectie ten opzichte van haar jong. Ze beschermde hem in haar muil, waste hem en hield hem dicht bij zich. Na de eerste zeer tedere uren maakten de experten een eerste contact met haar. Ze betraden voorzichtig haar verblijf, om beetje bij beetje haar vertrouwen te winnen. Hao Hao liet de verzorgers een melkstaal afnemen en stond haar kleintje even af. Het jong werd onderzocht, het geslacht bepaald en hij werd gewogen. Hao Hao's eerste welp is een mannetje van 171 gram. De welp ziet eruit als een roze worstje, maar wel één dat enorm veel kabaal kan maken.'

Eerste cruciale dagen

De experten en verzorgers moeten er de eerstkomende dagen voor zorgen dat Hao Hao haar goede zorgen voortzet en haar jong blijft voederen. 'Indien nodig kan er worden overgestapt naar flesvoeding', luidt het. 'Ook al zijn we ongelooflijk blij, we mogen niet vergeten dat een groot aantal welpen hun eerste levensjaar niet halen. We geloven sterk dat Hao Hao alle kwaliteiten heeft om een uitstekende moeder te zijn en zetten alle middelen in om de overlevingskansen van de baby te vergroten', zegt Eric Domb van het dierenpark.

'De voorbije weken werden structurele aanpassingen doorgevoerd om een welp te kunnen ontvangen. Ons team werd ook versterkt door twee experten uit China. Dit is wereldwijd de derde pandawelp die dit jaar geboren wordt.'

Bedreigde diersoort

De reuzenpanda bevindt zich op de IUCN Redlist van bedreigde diersoorten. In het wild zijn er minder dan 2.000 panda’s te vinden en dat maakt dat elke geboorte van cruciaal belang is voor het behoud van de soort.

Tot heden zijn er maar twee Europese landen die dankzij de hulp van China geslaagd zijn in hun pogingen tot voortplanting van de soort: Oostenrijk en Spanje. Belgïe is dus het derde land in Europa ooit dat een panda baby heeft geboren zien worden.

Kunstmatig geïnsemineerd

Hao Hao werd begin dit jaar twee keer kunstmatig geïnsemineerd. Daarvoor waren twee specialisten uit China speciaal naar Pairi Daizi gekomen. “Er werd bij Hao Hao een verhoogde productie van oestrogeen vastgesteld, wat deed veronderstellen dat het moment van de eisprong was aangebroken. De verzorgers probeerden om Xing Hui in de buurt te brengen van Hao Hao, maar het mannetje (Xing Hui, nvdr.) reageerde te agressief. Het risico was te groot dat ze elkaar zouden verwonden", luidde het toen. Er werd dan maar overgeschakeld op kunstmatige inseminatie. Met succes, bleek later.

Hoe uitzonderlijk is het?

Voortplanting bij panda’s is een hachelijke zaak. Het vrouwtje is slechts drie dagen per jaar vruchtbaar. Zelfs als het lukt, heeft de babypanda een lage overlevingskans. Slechts een derde van alle panda’s geboren in Chinees gevangenschap, overleefden hun jeugdjaren. Ze stierven dus nog voor ze volwassen werden. Daardoor zijn er nog slechts ongeveer 1.800 panda's in het wild.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in