“Veel handiger dan vroeger”
Foto: Dries
Een aantal mensen hebben in de voorbije maanden de boxx in hun woning kunnen testen. Eén van hen is Dries Lemmens. Hij is ingenieur van opleiding en werkt nu als projectleider. Na drie maanden is de engie-thermostaat bij hem goed ingeburgerd.
Dossier aangeboden door ENGIE Electrabel.

Grote verandering

Dries had eerst een klassieke thermostaat met weinig mogelijkheden: “Op het scherm zag je enkel de temperatuur en er waren wat programmeermogelijkheden.” De boxx met zijn groot aanraakscherm en de bediening van de app was wel even anders. “Absoluut”, beaamt Dries. “Eén van de grootste pluspunten vind ik het gebruiksgemak ten opzichte van vroeger. De oude thermostaat had maar een paar knoppen voor alles, hier heb je uitgebreide menu’s via het aanraakscherm. Maar ook de bediening op afstand via de app vind ik heel nuttig.”

Deel van het bestaan

“In het begin gebruikte ik het aanraakscherm heel intensief, na een tijd laat je de automatische programma’s hun werk doen. Dat gaat eigenlijk wel goed. Af en toe verander ik de temperatuur via de app, als we bijvoorbeeld vroeger thuiskomen.”

Dat de boxx eenvoudig te bedienen is, maakt dat je sneller iets aanpast, als dat nodig is. “In het begin was de thermostaat ingesteld om tot 22 uur te verwarmen. Na een tijd merkten we dat het huis eigenlijk comfortabel genoeg bleef als we dat veranderden naar 21.30 uur. Met de oude thermostaat hadden we die aanpassing nooit gemaakt. En dat half uur per dag levert op jaarbasis toch een verschil op, denk ik”, luidt het.

Nieuwe inzichten

Een functie die Dries duidelijk sterk op prijs stelt bij de boxx is de mogelijkheid om je verbruik live en historisch te raadplegen. “Wat de boxx vooral bij mij deed, was ‘awareness’ creëren over ons verbruik”, legt hij uit. “Daar sta je anders nooit bij stil. Ik was enorm verbaasd hoeveel energie er nog verbruikt wordt als je bijvoorbeeld slaapt. Het sluimerverbruik kun je goed vaststellen. En de pieken die er zijn als bijvoorbeeld de ijskast ’s nachts opspringt. Je ziet ook goed de impact van de grote verbruikers, als je bijvoorbeeld de oven een half uur opzet of de wasmachine laat werken.”

De boxx laat niet enkel het elektriciteitsverbruik zien maar toont ook hoeveel gas er verstookt wordt, en ook dat creëert bewustwording: “Voor het gasverbruik vond ik het opvallend hoeveel je in de winter uitgeeft om te verwarmen, terwijl het in de zomer veel minder is. Dat is wel interessant om te weten!”

Met informatie over het verbruik die de boxx 'live' levert, wordt het mogelijk om grootverbruikers te identificeren en aan je gedrag te werken. Onder het motto dat 'vele kleintjes een grote maken', staat dat ook op de planning bij Dries: "Ik zet zeker nog de stap om het sluimerverbruik aan te pakken".