De opkomst van allerlei slimme apparaten die regelrecht mikken op de doorsnee consument maakt dat je met een bescheiden budget verrassend ver raakt. Je hoeft heus geen duizenden euro’s uit te geven om je woning ‘smart’ te maken. Het is gewoon kwestie van een pakket met slimme oplossingen samen te stellen die al jouw noden vervullen.

Levensredder

Als ‘smart home’ bij veel fabrikanten voor iets staat, dan is het wel voor een intelligentere aanpak van de veiligheid in huis. De Nest Protect is het voorbeeldproduct bij uitstek. Nest nam de klassieke rookmelder en CO-detector, voegde er sensors en software aan toe, en creëerde een apparaat dat huisbewoners sneller en beter informeert. Bij een brand of te hoge CO-waarden vertellen alle geïnstalleerde Nest Protect-rookmelders/CO-detectors simultaan waar het probleem gesitueerd is. Je krijgt een melding op je smartphone, zodat je ook buitenshuis weet dat er iets ernstigs aan de hand is. Via dezelfde app en via een subtiele, oplichtende waarschuwing krijg je te horen of de batterij van de Nest Protect aan vervanging toe is, zodat je zeker beschermd bent.

 

Het belang van verlichting

De Hue-lampen van Philips worden vaak voorgesteld als het voorbeeld bij uitstek van een smart home-toepassing. Terecht, want ze verhogen het comfort en maken behoorlijk wat nieuwe dingen mogelijk. De lampen zelf gebruiken zuinige leds die je via een app bedient. Niet enkel om ze aan en uit te doen, maar ook om de lichtintensiteit aan te passen en eventueel ook de kleur. Er zijn verschillende types beschikbaar en je kunt ze allemaal aan elkaar koppelen. Het mooie is dat de Hue-lampen naadloos samenwerken met heel wat toepassingen, zoals de engie boxx, maar ook met fysieke lichtschakelaars.

 

Wie staat er voor de deur?

Je bestelt steeds meer online en dus moet je vaker in de buurt van de voordeur blijven om koeriers te ontvangen. In een groot huis is dat niet handig, zeker niet met een gewone simpele deurbel. De Ring pakt het slimmer aan: deze deurbel heeft een WiFi-verbinding en ook een camera. Belt iemand aan, dan verschijnt er een waarschuwing op je smartphone, tablet en computer. Via de app ontdek je wie er voor de deur staat en kun je met die persoon praten, ook als je niet thuis bent. “Graag leveren bij de buren”, het is veel handiger dan achteraf naar een afhaalpunt te rijden om je pakketje op te pikken.

 

Oogje in het zeil houden

Het Franse merk Netatmo is een echte trendsetter op het gebied van smart home-toepassingen. Zijn Welcome is een zeer snuggere ‘remake’ van een WiFi-camera. Door gezichtsherkenning in te bouwen, weet de Welcome bijvoorbeeld wanneer je tieners het huis betreden na school. Je krijgt dan een bericht op je mobiele toestel en je kunt een video bekijken van wat er gebeurd is. Omgekeerd weet de Welcome zo ook wanneer een vreemde in je huis binnendringt. De Welcome is prachtig uitgevoerd en onderscheidt zich zo van functioneler vormgegeven camera’s. En alternatief is de Nest Cam, die een mooi design combineert met slimme technologie. Zo kun je ook bij de Nest Cam op je smartphone vanop afstand controleren wat er in een ruimte gebeurt. Voor buiten is er de Netatmo Presence, die auto’s, dieren en mensen detecteert - ook ’s nachts - en dat ook meldt. Ook goed gevonden is het Netatmo Weerstation: niet enkel word je ingelicht over de weersvoorspelling, je krijgt ook nuttige informatie over de luchtkwaliteit in huis.

 

Voor elk budget

Er zijn dus heel wat slimme oplossingen beschikbaar die je leven comfortabeler en veiliger maken. En de verschillende smart-apparaten kun je beschouwen als legoblokjes: je stelt zelf een pakket samen dat past bij je budget en bij je noden, en je kunt achteraf ook nog altijd uitbreiden als je dat wenst.