Kopers starten race om Etixx
Foto: belga

Perrigo, de Amerikaanse eigenaar van Omega Pharma, wil af van Etixx. Maar het ‘pepbedrijfje’ is helemaal geen evidente zaak.

Meer geld uitgeven aan publiciteit en promotie dan je omzet draait. Je moet het maar kunnen en toch is dat wat bij het sportpreparaat-bedrijfje Etixx gebeurt. Etixx Sports Nutrition bestaat pas sinds 2009 en mikt vooral op het ondersteunen van atleten. Dit zowel voor, tijdens als na de inspanning. De voedingsproducten en -supplementen zijn verre van goedkoop. In de grootdistributie zijn vaak alternatieven te vinden voor minder dan een derde van de verkoopprijs.

Toch maakt Etixx verlies. Dat komt omdat het bedrijf onder zijn ex-eigenaar Marc Coucke zwaar heeft ingezet op publiciteit en sponsoring die vele richtingen uitgaat: van het wielerteam Etixx Quick.Step over de voetbalclub KV Oostende tot en met een Australische rugbyclub.

Perrigo, de Amerikaanse koper die Omega Pharma in maart 2015 overnam, heeft eerder al aangegeven dat het afwilde van Etixx. Het wil de commerciële inspanningen toespitsen op de twintig belangrijkste merken. Dat lijkt al vruchten af te werpen, want die groeien sneller dan de rest van Omega Pharma, dat tot nu toe teleurstellende resultaten neerzet voor Perrigo.

Dramatische cijfers

Perrigo heeft ondertussen een verkoopmemorandum verspreid bij kandidaat-kopers. Bijna twintig kandidaten zouden de infobrochure hebben opgevraagd. Ze moeten deze week hun (indicatief) bod neerleggen.

De vraag is maar hoeveel Etixx waard is. Personen die vertrouwd zijn met de brochure, citeren alvast dramatische cijfers. Etixx zou een verlies boeken van 11,5 miljoen euro op een omzet van 8,7 miljoen. De oorzaak? De publiciteit- en promotiekosten die uitkwamen op 9,6 miljoen. Onder de nieuwe eigenaar zullen die contracten allicht niet verlengd worden. De neergelegde jaarrekening laat overigens andere cijfers zien.

De meeste partijen die het dossier hebben opgevraagd, zijn financiële fondsen. Of Marc Coucke interesse heeft om het bedrijf te kopen, is onduidelijk. Hij heeft een niet-concurrentiebeding moeten ondertekenen waarin enkele uitzonderingen zijn opgenomen, zoals zijn deelneming in Mithra. Zijn relatie met Perrigo is ernstig verstoord.