Op verschillende plaatsen in ons land is er sprake van hevige regenbuien die gepaard kunnen gaan met onweer. Dat brengt veel wateroverlast met zich mee. Maandagavond kondigen Sint-Gillis-Waas, Roeselare, Zonnebeke en Lichtervelde het gemeentelijk rampenplan af.

In het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas is maandagavond de gemeentelijke fase van het nood- en interventieplan afgekondigd om de hulpverlening te coördineren. Dat meldt het gemeentebestuur.

De brandweer kreeg maandag uit Sint-Gillis-Waas al een veertigtal oproepen voor wateroverlast. Verschillende straten staan blank en de hulpdiensten hebben de toegang afgesloten. 'De brandweer, gemeentelijke diensten en de lokale politiezone probeerden alles in kaart te brengen en zo veel mogelijk adequaat in te spelen op de situatie. Verschillende straten werden afgezet en we vragen dan ook om deze signalisatie niet te negeren en niet onnodig in deze straten te rijden', meldt het gemeentebestuur. Sinds 19 uur is de gemeentelijke fase van het het nood- en interventieplan van kracht.

Ook het West-Vlaamse Roeselare kondigde maandagavond het gemeentelijk rampenplan af. Dat bevestigt burgemeester Kris Declerck. Roeselare richtte reeds in de vooravond een crisiscel in in de commandopost van de brandweer. Verschillende straten stonden deze middag al onder water. Er werd permanent geëvalueerd, terwijl de inwoners werden ingelicht en zandzakjes konden halen. 

Zonnebeke kondigde het gemeentelijk rampenplan af. De brandweer deelt zandzakjes uit voor kritieke plaatsen en de civiele bescherming is opgetrommeld. Er staan verschillende straten blank.

Limburg

Er werd lang gevreesd dat er kritieke overstromingen zouden komen in Zuid-Limburg. Maar de neerslaghoeveelheden in de namiddag waren minder groot dan verwacht, waardoor het risico op problemen door overstroomde rivieren en beken wellicht is verdwenen. 

'Er is minder regen gevallen dan voorspeld, maar er zijn wel nog buien die de waterpeilen verder doen stijgen. Een aantal wachtbekkens is aan het vollopen. Het is geen exacte wetenschap, maar we verwachten geen zware overlast. We blijven het wel verder opvolgen.'

Antwerpen

De hevige en aanhoudende regenval boven de stad Antwerpen heeft tot het afkondigen van de operationele coördinatiefase van het rampenplan geleid. De brandweerzone Antwerpen rondde maandagavond de kaap van 1.500 ontvangen oproepen voor wateroverlast. 'Dat is een uitzonderlijk hoog aantal', klinkt het. 

De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is getroffen door een blikseminslag die voor een stroompanne heeft gezorgd. De wijzers van de klok op de gevel staan tijdelijk stil en de beiaard luidt niet, zo meldt de stad. Verder is er geen schade aan de kathedraal. De Antwerpse brandweer kreeg rond de middag al meer dan 200 oproepen voor wateroverlast zoals verstopte rioolputjes en straten die onder water staan.

Heel wat bus- en tramlijnen kunnen hun reguliere traject niet volgen door de aanhoudende regenval. Aan het station Antwerpen-Berchem kunnen de bussen niet onder de spoorbrug door, enkele tunnelinritten voor trams staan onder water en ook in Silsburg (Deurne) moeten verschillende lijnen tijdelijk omgeleid worden.

Elders in de provincie Antwerpen zijn er ook meldingen van overlast in Schoten, Nijlen en Herenthout. Er zijn straten afgesloten en de brandweer rijdt van de ene melding naar de andere. Er werd ook een blikseminslag gemeld aan een loods in Ekeren en in Heist-op-den-Berg is de bliksem ingeslagen op de schoorsteen van een woning.

De achterzijde van het station van Berchem staat ook blank. Het kruispunt Posthoflei-Statiestraat heeft op dat vlak een nogal kwalijke reputatie en wordt wel eens 'de put' genoemd. De politie is ter plaatse met oog op een vlotte verkeersafwikkeling.

Vlaams-Brabant

In Diest zijn enkele wegen overstroomd door wateroverlast afkomstig van de aanpalende akkers. 'Er is net geploegd door de boeren en dat zorgt ervoor dat er water en aarde op een aantwal wegen is terechtgekomen', zegt Koen Bosmans van de Diestste brandweer. 'Maar onze diensten hebben alles onder controle. Alleen de Webbekomstraat is voor een deel afgesloten.'

Brussel

De ingang van het Ter Kamerenbos in Brussel ter hoogte van het kruispunt van de Waterloosesteenweg en de Winston Churchillaan is ontoegankelijk voor het verkeer door een grote plas water, een gevolg van de zware regenval van maandagochtend. Dat meldt Camille Thiry, woordvoerster van Brussel Mobiliteit. Eerder op de dag waren er door de hevige regen ook al verkeersproblemen ter hoogte van het Kunst-Wetkruispunt, maar die zijn ondertussen opgelost. Voorlopig moeten er nog geen Brusselse tunnels dicht.

Oost-Vlaanderen

Het hevige onweer veroorzaakt maandag wateroverlast en verkeershinder op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen, melden verschillende brandweerzones. De Gentse brandweer kreeg vandaag al meer dan 200 oproepen. De brandweerkorpsen in de provincie moeten vooral uitrukken voor straten die blank staan, blikseminslagen en ondergelopen kelders. 

Ook het Waasland en andere delen van Oost-Vlaanderen zijn zwaar getroffen. In onder meer Melsele, Temse en Kruibeke is er melding van wateroverlast. In Sint-Niklaas staat het depot van het stedelijk museum STeM onder water.

Het waakpeil is op verschillende plaatsen in Oost-Vlaanderen overschreden, maar voorlopig is het alarmpeil nog nergens bereikt, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij.

West-Vlaanderen

De jongste uren krijgt de brandweer in West-Vlaanderen tientallen oproepen binnen voor wateroverlast. Regio Roeselare lijkt het ergst getroffen. Daar is al crisisoverleg op gang gebracht. De brandweer in Brugge kreeg al een kleine twintig oproepen, vooral voor kelders die onder water lopen, maar ook wegen die stilaan blank komen te staan. Zelfde verhaal in zone Fluvia in Zuid-West-Vlaanderen. 

'Bodem is hard geworden'

Volgens weerman Frank Deboosere ligt een lange, droge periode aan de basis van de wateroverlast van de afgelopen dagen. 'Tussen 11 en 20 mei viel er amper regen. Het was zelfs één van de droogste periodes in 100 jaar. Daardoor is de bodem hard geworden. Als er dan veel regen valt, kan de bodem dat water niet snel genoeg opnemen.'

Het hevige stormweer van de afgelopen dagen is volgens de weerman echter niet nieuw voor deze tijd van het jaar. 'We hebben dit al vaker meegemaakt', aldus Deboosere. 'Vorig jaar was het bijvoorbeeld ook zo. In de toekomst zou het wel kunnen dat we dat, statistisch gezien, meer gaan krijgen. Maar met statistieken moet je voorzichtig zijn', zegt Deboosere. 'Binnen enkele decennia zouden die situaties zich dus gemiddeld gesproken wel vaker kunnen voordoen. Dat komt deels door de klimaatopwarming.'

Geen records gebroken

Ook het voorbije weekend viel er bijzonder veel regen in Vlaanderen. Vooral in het Limburgse Riemst moest de brandweer veel uitrukken. 'Daar is in twaalf uur maar liefst 65 millimeter-, dat gebeurt normaal in één maand', reageert Deboosere. 'Maar een record is dat nog niet. Nabij Luik is er ooit 240 millimeter gevallen in één dag. Dat hebben we nu gelukkig nog niet bereikt.'

'De buffercapaciteit was vroeger veel groter'

De grond in Vlaanderen is tegenwoordig ook veel meer verhard geworden. 'Vroeger was de buffercapaciteit veel groter. Men heeft geïnvesteerd in het betonneren van oppervlakten. Het is dan voor de grond veel moeilijker om veel water in korte tijd op te nemen. Het afgelopen decennium hebben we wel ingezien dat we fout bezig zijn. Zo kwam er bijvoorbeeld de watertoets.' Dat is een onderzoek van de overheid naar schadelijke effecten op het watersysteem die veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld de bouw van een woning. 'Men mag niet meer overal bouwen. Sommige grond moet voor het water blijven.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig