Labille ontkent fusie Bpost te hebben gesaboteerd
Jean-Pascal Labille Foto: BELGA
Voormalig minister van overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) vindt het 'weinig ernstig' dat hij er nu van beschuldigd wordt de fusiegesprekken tussen Bpost en PostNL te hebben gedwarsboomd. De FSMA start een analyse van het lek, maar Bpost zelf zal geen juridische acties ondernemen.

'U denkt toch niet dat één zin op een Franstalige zender zo’n overleg dat al maanden aan de gang is doet mislukken? De CEO van Bpost Koen Van Gerven heeft zelf aangegeven dat je met twee moet zijn om te dansen', zegt Labille in een interview met De Standaard

'Het is verrassend, zelfs eigenaardig hoe De Croo reageert. Het is misschien leuk sur le plan politique maar weinig ernstig.' Hij zegt het overigens 'spijtig' te vinden dat de deal niet doorgaat. 'Ik heb er geen probleem mee dat Bpost zich consolideert in Europa via overnames. Ik ben zelf jarenlang voogdijminister geweest en weet hoe de markt wijzigt.'

De handel in de aandelen van Bpost en PostNL diende vrijdag stilgelegd te worden, na verklaringen van Labille over een nakende verkoop van het overheidsbelang in het postbedrijf en toenadering met een buitenlandse operator. PostNL werd door hem aanvankelijk niet genoemd, maar na de onthulling van Labille kwam de naam van het Nederlandse bedrijf al snel bovendrijven. 

Dit weekend bleek dat de fusiegesprekken niets opleverden. Bpost-topman Koen Van Gerven haalde nadien uit naar Labille en noemde zijn communicatie ‘totaal misplaatst’. Ook uit politieke hoek kwamen vernietigende reacties. Zo beschuldigde huidig minister van Alexander De Croo (Open VLD) zijn voorganger ervan met zijn oproep een staking te willen laten uitbreken. Labille ontkent dit overigens.

Maar een juridisch staartje krijgen de uitspraken niet. ‘Bpost plant geen juridische acties. Het is niet aan ons om daarover te beslissen en bijgevolg niet aan de orde’, luidt het bij het postbedrijf.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) van zijn kant zal een analyse starten, met de bedoeling een tijdlijn te bekomen ‘van wie wanneer over welke informatie beschikte’, aldus een woordvoerder. Dat is een standaardprocedure bij grote marktgebeurtenissen. Na dergelijke analyse behoort een onderzoek door de FSMA steeds tot de mogelijkheden, luidt het nog.