'PS saboteert postfusie en speelt met onze welvaart'
N-VA voorzitter Bart De Wever Foto: Photo News
Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) haalde na het afspringen van de overnamegesprekken tussen Bpost en PostNL fors uit naar Jean-Pascal Labille, die vrijdag het nieuws van de overnamegesprekken had bekendgemaakt. 'Het vertrouwen was weg', legde de minister het verband. Ook N-VA voorzitter Bart De Wever reageerde kritisch op Twitter.

Bpost meldde gister­avond laat dat het de gesprekken met het Nederlandse PostNL stopzet. In het weekend was er nog verder onderhandeld, maar de kloof bleek te diep. Had dit te maken met het lek van Jean-Pascal Labille (PS), die vrijdag had bekendgemaakt dat Bpost aan een overname werkte?

Voor vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) was dit zonneklaar. ‘Men heeft wekenlang in alle sereniteit kunnen praten. Na de compleet onbesuisde verklaringen van Labille (PS) was het vertrouwen bij de Nederlanders weg en is men in een kramp geschoten’, zei De Croo gisterenavond. De Croo vond dit een zeer bittere vaststelling. ‘Bpost is een zeer goed presterend bedrijf en mist een belangrijke kans om de activiteiten in eigen land te verankeren’, zei De Croo.

Maandagmorgen kwam hij daarop terug in een reactie op Radio 1. 'De enige bedoeling van Labille was om een staking bij Bpost te veroorzaken. Voor een socialistische partij die zegt dat ze niks met de staking wil te maken hebben, vind ik dat bijzonder straf. De maskers vallen af.'

IJdele hoop

Eerder op de dag hadden personen vertrouwd met de gesprekken nog fors uitgehaald naar Labille.‘Dit kan België geld kosten’, heette het toen. Duidelijk is dat het lek van vrijdag druk op de ketel zette. ‘Dit is een complex dossier. Behalve de klassieke stakeholders bij een beursgenoteerd bedrijf, zoals de marktautoriteiten, moet je hier ook de overheid, verschillende politieke partijen en vakbonden meekrijgen. Een lek beschadigt dit proces’, zei een betrokkene toen aan De Standaard, die nog hoop had dat de deal zou kunnen worden gered.

Maar gisteren bleek in de loop van de dag dat dit ijdele hoop was. De governance en de biedprijs zijn in regel de twee heikele punten bij een overname. Bij PostNL was de prijs een delicaat gegeven. Het postbedrijf betaalt geen dividend, heeft een negatief eigen vermogen en torst belangrijke pensioenverplichtingen. Bpost is dan weer het best presterende postbedrijf in Europa. Het management rond Johnny Thijs, waar huidig ceo Koen Van Gerven toen al deel van uit maakte, lukte in die krachttoer.

Sabotage

Ook N-VA voorzitter Bart De Wever reageerde op de feiten op Twitter. 'Terwijl #Begov hervormt, saboteert @PSofficiel de Vooruitgang door met onze welvaart te spelen, jobs te vernietigen', schreef hij. 

Ook andere leden van de partij lieten van zich horen op Twitter: