Dovy maakt uw keuken, maar alleen met jonge mensen
Donald Muylle, eigenaar van Dovy Keukens en bekend van de door hemzelf ingesproken reclamespots. Foto: Marc Herremans - Corelio

Dovy Keukens werd veroordeeld omdat het bedrijf een 59-jarige sollicitant weigerde wegens zijn leeftijd.

‘Hoewel ik het perfecte profiel had, aldus de rekruteringsverantwoordelijke, mocht ik niet op gesprek komen. De reden? Mijn leeftijd, zo liet het bedrijf me via e-mail weten.’ Het sollicitatieproces van Marc Schaeken (59) bij Dovy Keukens was snel ten einde.

Maar Schaeken besloot het daarbij niet te laten. Samen met Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum trok hij naar de rechtbank.

De arbeidsrechtbank van Gent oordeelt nu in een opmerkelijk vonnis dat er inderdaad sprake is van discriminatie op basis van leeftijd. Dovy Keukens moet dat vonnis in al haar vestigingen kenbaar maken, zowel aan het personeel als aan klanten. Het bedrijf wordt ook veroordeeld tot een schadevergoeding van 25.000 euro aan de sollicitant.

Die reageert tevreden. ‘Ik wilde dit aan de kaak stellen omdat ik het beu ben te horen dat ik te oud ben. Alsof een 55-plusser per definitie niet mee is, lui zou zijn of altijd ziek. Bij gesprekken bij andere bedrijven heb ik ook mondeling gehoord dat mijn leeftijd een bezwaar was. Maar bewijs het eens dat ze dat hebben gezegd.’

Unia juicht de veroordeling toe. ‘Want leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is een schromelijk onderschat probleem dat vaak onder de radar blijft’, onderstreept Unia-directeur Els Keytsman.

Bij Dovy Keukens wordt de veroordeling bevestigd. ‘We betreuren het voorval heel erg. Het gaat om een alleenstaand geval, waarbij een medewerker op eigen houtje een e-mail heeft gestuurd die voor ons niet door de beugel kan’, aldus Mario Muylle, zoon van eigenaar Donald Muylle. ‘In de rechtbank hebben we voldoende bewijzen aangeleverd dat iedereen welkom is, ongeacht leeftijd, afkomst of geloof.’

Het uithangen van het vonnis in alle Dovy-toonzalen is volgens Muylle niet aan de orde omdat het bedrijf overweegt om in beroep te gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in