Peter Rogiers - Clusters
In de prachtige tuin van Middelheim zijn de blinkende palmbomen, de vervormde vogels en figuren van Peter Rogiers te gast.

De zomertentoonstellingen van Middelheim vormen een fijne traditie in Antwerpen. Peter Rogiers brengt dit keer een aantrekkelijke selectie uit zijn recente productie en laat zijn eigen beelden de confrontatie aangaan met werken van grote modernen uit de collectie van het Middelheimmuseum.Voor een overzicht van zijn tekeningen, etsen en kleinere sculpturen kun je terecht in het Braempaviljoen.
Voor wie? De harmonische combinatie van natuur en kunst kan een groot publiek bekoren.
Middelheim, Antwerpen, tot 18 september.
naar de recensie >
Paul Klee - L'ironie à l'oeuvre
Aan de meest innemende onder de modernisten, Paul Klee, wijdt het Centre Pompidou een groot overzicht.

Omdat het bijna een halve eeuw geleden was dat het beste werk van Klee in Frankrijk te zien was, pakt Parijs uit met een stevige retrospectieve. Stap voor stap kan de bezoeker daar het hele traject van de Zwitserse kunstenaar volgen. De samenstellers benaderen Klee vanuit de ironie en de satirische inslag van zijn werk. Daardoor is er minder aandacht voor de sprookjesachtige kwaliteit van zijn fantasioewereld. Zijn relatie met Picasso en en zijn kritiek op het nazi-regime in Duitsland krijgen speciale aandacht.
Voor wie? Je moet geen door de wol geverfde liefhebber van moderne kunst zijn om voor de charmes van Klee te vallen.
Centre Pompidou, Parijs, tot 1 augustus.
naar de recensie >
En plein air
Een vernieuwd museum in het Boverie-park in Luik werkt voor zijn eerste tentoonstelling samen met het Louvre.

Het heeft lang geduurd, maar het museum van de Boverie aan de Maas in Luik kan na een grondige renovatie, en uitgebreid met een nieuwe glazen vleugel van de Franse architect Ricciotti, aan een nieuw leven beginnen. De openingstentoonstelling gaat over de veranderde omgang van de mens met de natuur sinds de achttiende eeuw, waarbij ontspanning, spel en rust centraal staan. Ook de hoogtepunten uit de vaste collectie van het museum zijn opnieuw te zien, met topstukken zoals 'De familie Soler' van Picasso en prachtige werken van Gauguin, Ensor, Evenepoel en vele anderen.
Voor wie? Ook voor Vlaamse kunstliefhebbers een mooi aanbod voor een zomerse uitstap.
Musée de la Boverie, Luik, tot 15 augustus.
naar de recensie >
Glasses
Een eigenaardigheid in het oeuvre van Luc Tuymans: veel van de figuren die hij afbeeeldde, dragen een bril.

Een bril is een sterke ingreep in het gelaat van de drager. Vaak zegt hij ook iets over de mens die erdoor kijkt. Voor de Antwerpse schilder Luc Tuymans is de bril een dankbaar hulpmiddel om het karakter van zijn figuren te accentueren. Op de tentoonstelling 'Glasses' in het Mas vind je enkele iconen uit Tuymans' werk, zoals de portrettten van nazileider Heydrich en de Congolese premier Lumumba, maar ook anonieme figuren die niet minder tot de verbeelding spreken.
Voor wie? Voor de talrijke bezoekers van het Mas is deze tentoonstelling de kers op de taart.
Mas, Antwerpen, tot 18 september.
naar de recensie >
Le Douannier Rousseau
De vreemdste vogel uit de Franse kunst krijgt een mooi overzicht.

Hij kwam nooit buiten Frankrijk, maar droomde van verre landen, wilde dieren en de exotische charmes van de jungle. Le Douannier Rousseau is een uniek geval in de Franse kunst: hij paarde een onmiskenbare naïviteit aan een zeldzame poëtische charme. Het Musée d'Orsay, een van de mooiste musea van Parijs, maakte een aantrekkelijke selectie uit zijn oeuvre.
Voor wie? De kinderlijk aandoende fantasie van deze Franse schilder neemt jong en oud voor hem in, maar ook beroemde collega's zoals Picasso en Kandinsky waren tuk op zijn werk.
Musée d'Orsay, Parijs, tot 17 juli.
naar de recensie >
De Rossaert en zijn passanten
Het Antwerpse Schipperskwartier trok behalve zeelui ook heel wat kunstenaars aan. Zij kwamen er kijken naar Rubens, maar hadden ook oog voor de meisjes van plezier.

Turner, Ensor, Baudelaire: het zijn maar enkele beroemde namen die in de stemmige straatjes van het Antwerpse Schipperskwartier hebben rondgelopen. De wijk bij de haven was in de negentiende eeuw het internationaal bekende 'red light district' van Antwerpen Maar de kerken in de buurt hadden ook een rijk kunstpatrimonium dat artiesten en schrijvers aantrok. De tentoonstellin heeft plaats in een oude pettenwinkel die vandaag als galerie is ingericht. Een wonderlijke uitstalling, met een onvervalste Panamarenko in de etalage.
Voor wie? Voor liefhebbers van sappige verhalen en stedelijke geschiedenis.
Rossaert, Nosestraat 7, Antwerpen, tot 9 juli.
naar de recensie >
Constant - New Babylon
De Nederlandse kunstenaar Constant Nieuwenhuys maakte naam met de Cobra-beweging, maar realiseerde ook visionaire projecten.

Onder de titel 'New Babylon' werkte Constant zijn visie op een betere wereld uit.Hij ontwierp steden waarin de spelende en creatieve mens centraal staat en waarin de mens ook bevrijd is van lichamelijke arbeid. In de stad van de toekomst van Constant is het bezit collectief en arbeid geautomatiseerd. Aan de hand van maquettes, schilderijen, tekeningen en films geeft de kunstenaar zijn ideeën gestalte.
Voor wie? Voor al wie de droom van een betere wereld nog niet heeft opgegeven.
Gemeentemuseum, Den Haag, tot 28 augustus.
City life in Congo
Schrijnende beelden van de stedelijke veranderingen in Congo onder het motto 'Trek uw plan en droom van morgen'.

Fotograaf Sammy Baloji en antropoloog Filip De Boeck verkenden verscheidene grootstedelijke locaties in Congo. Zij laten het verval zien van de koloniale erfenis, waar weinig voor in de plaats kwam. De steden zijn bezaaid met onsamenhangende fragmenten en echo's van een verdwenen moderniteit. De wankele wolkenkrabber van Limete in Kinshasa spreekt boekdelen.Gelukkig ontwikkelden de Congolezen tegelijk een sterk gevoel voor improvisatie en creatieve oplossingen.
Voor wie? Voor wie de Afrikaanse realiteit van vandaag wil leren kennen zoals ze is.
Wiels, Brussel, tot 14 augustus
naar de recensie >
Divine decadence
Een tentoonstelling over decadentie, overdaad en verval.

In het unieke decor van het oude kasteel van Gaasbeek mocht Stef Lernous, de theaterman van Abattoir Ferné, zijn gang gaan. Hij koos voor een breed overzicht, waarin zowel plaats is voor kunstwerken van Fernand Khnopff en Jan Fabre als voor het ondergoed van de markiezin die op het kasteel de scepter zwaaide. Het kasteel en zijn domein zijn in de zomer altijd een bezoekje waard.
Voor wie? Voor wie wel te vinden is voor een originele visie.
Kasteel van Gaasbeek, tot 26 juni.
naar de recensie >
Andres Serrano
Overzicht van de controversiële Amerikaanse fotograaf, dat uitdeint in de straten van Brussel.

Andres Serrano houdt van provocaties. Zijn bekendste en meest omstreden werk, 'Piss Christ', toont een in urine gedrenkt kruisbeeld. Meer dan eens werden zijn foto's door vandalen bewerkt. De Koninklijke Musea wijden nu een groot overzicht aan zijn werk. Tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling in Brussel maakte Serrano ook een reeks nieuwe foto's van daklozen. Die werden in de straten van de hoofdstad opgehangen.
Voor wie? Voor liefhebbers van fotografie met een weerhaakje.
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel, tot 21 augustus.