Bpost geeft pas maandag duidelijkheid over overnamegeruchten
Foto: Photo News
Er zijn sterke geruchten dat Bpost een belang wil nemen in de Nederlandse sectorgenoot PostNL. Maar Bpost wil pas maandagmorgen duidelijkheid geven over de situatie. De beurshandel in beide bedrijven is daarom tot dan stilgelegd.

Woordvoerster Barbara Van Speybroeck wil voorlopig niet ingaan op de overnamegeruchten. Bedoeling was aanvankelijk om vrijdag nog te reageren, maar dat zal niet meer gebeuren. Er komt pas maandagmorgen voor het openen van de beurs een officiële mededeling. Tot dat wil het bedrijf bevestigen noch ontkennen dat het van plan is om minstens een deel van PostNL in te lijven.

Volgens de krant Le Soir zou Bpost van de regering de toestemming gekregen hebben om te onderhandelen over een overname van PostNL. Het is ook nog onduidelijk of het zou gaan om een volledige of een gedeeltelijke overname. Ter vergelijking: Bpost heeft een beurswaarde van 4,8 miljard euro, het kleinere PostNL slechts 1,7 miljard. 

Volgens De Tijd werd er in maart al een eerste bod uitgebracht, maar dat zou van tafel zijn geveegd. Ook een eerste verhoging draaide op niets uit, een derde bod wordt nog bestudeerd, aldus de krant. Maar ook dat wou Bpost niet officieel bevestigen.

PostNL is ook in ons land actief. Het is vooral actief op de zakelijke markt, niet alleen met de levering van postpakketten maar ook met specifieke transportdiensten voor de farmasector. Particulieren kunnen terecht bij distributiepunten in bijvoorbeeld dagbladwinkels of tankstations. Naar eigen zeggen levert PostNL wekelijks 200.000 pakketten in België, en werken hier zo'n 1.000 mensen bij het bedrijf.

Overheidsbelang

Om de overname te betalen zou de overheid een deel van het belang in Bpost willen verkopen, zo zei voormalig minister van overheidsbedrijven Jean-Pascale Labille (PS) vanmorgen op RTBF-radio. Volgens de voormalige minister van Overheidsbedrijven is er sprake van toenadering met een andere Europese operator en zou gedacht worden aan de verkoop van een tiental procent van de overheidsaandelen. 

Maar de huidige minister van overheidsbedrijven Alexander De Croo (Open VLD) ontkent dit echter aan Le Soir. Volgens hem zou de overheid het meerderheidsbelang in het bedrijf willen behouden.

Late schorsing

Op het moment van de schorsing noteerde het aandeel Bpost licht hoger, met een winst van 0,6 procent. Hoewel Labille en De Croo al vanmorgen hun uitspraken deden, is de handel in Bpost pas om 12.30 uur stilgelegd. Pas na die actie van de Belgische toezichthouder ging het aandeel van PostNL op Euronext Amsterdam pijlsnel omhoog. In zowat een half uur klomt de dagwinst tot 5,41 procent hoger, waarop het ook werd geschorst.

Personeel

De vakbonden zijn maandagochtend uitgenodigd bij Koen Van Gerven, topman van Bpost. Ze reageren vrijdag ontstemd op het feit dat ze de voorbije maanden in het ongewisse zijn gelaten. 'Dit is een ezelsstamp voor het personeel', verklaarde Jean-Pierr Nyns van ACOD Post. Maandag zullen ze zich beraden over acties.