Tommelein gaat Turteltaks aanpassen: 'Eerste goede stap'
Foto: BELGA

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) komt binnen enkele weken met een voorstel om de 'neveneffecten' van de Vlaamse energieheffing (de zogenaamde Turteltaks) weg te werken. Dat bevestigde hij vrijdag in 'De Inspecteur' op Radio 2. Voor mensen met elektrische verwarming of een warmtepomp is dat goed nieuws, want zij werden tot dusver extra hard getroffen door de Turteltaks.

De minister gaf in het programma ‘De inspecteur’ op Radio 2 aan dat de belasting voor sommige mensen extra nadelig is. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die gebruik maken van een accumulatieverwarming, een type elektrische verwarming dat vooral in oudere appartementen nog veel te vinden is.

‘De energieheffing heeft ertoe geleid dat mensen die uitsluitend met elektriciteit verwarmen, een veel hogere factuur hebben’, zegt Tommelein op Radio 2. ‘Die zien het bedrag oplopen tot 770 euro. Daar gaan we iets aan doen, dat gaan we aanpassen’.

Concreet trekt Tommelein voor de zomer met een voorstel naar de regering om de heffing aan te passen 'voor mensen die in de categorie 20 tot 50 megawattuur vallen en jaarlijks 770 euro betalen', verduidelijkt het kabinet van de minister.

Voortschrijdend inzicht

In een reactie noemt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) de aanpassing door minister Tommelein ‘een eerste goede stap’. ’Ik reken erop dat dit voortschrijdend inzicht de komende maanden tot nog meer aanpassingen en uiteindelijk de afschaffing van de Turteltaks zal leiden.’

'Iedereen is het erover eens dat energie produceren geld kost, maar de Turteltaks is de meest oneerlijke manier die je maar kan bedenken om de kost te verdelen', dixit Beenders.

Ook warmtepompen

'Wij blijven erbij dat de Turteltaks weg moet', reageert Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). 'Vooral omdat grote bedrijven ontzien worden. De aanpassing die Tommelein wil doen, is inderdaad een eerste goede stap. Wij hebben altijd al gezegd dat mensen die elektrisch verwarmen onevenredig zwaar getroffen worden. Die mensen moeten soms tot zevenhonderd euro per jaar meer betalen', zegt hij.

'Tijdens hoorzittingen in het parlement kregen we te horen dat het juridisch niet mogelijk was om de taks te verlagen voor wie een zogenaamde accumulatieverwarming gebruikt. Vreemd dat het nu wel kan', aldus Danen. 

Overigens krijgt niet alleen wie elektrisch verwarmt een erg hoge energierekening. 'Ook mensen met een warmtepomp worden getroffen. Nochtans waren zij wel groene voorlopers. Wie verwarmt door middel van een warmtepomp betaalt tot vijftig procent meer dan wie op aardgas verwarmt. Dat komt deels door de lage gasprijzen, maar het is ook een illustratie van een onbetrouwbare overheid, aangezien mensen met een warmtepomp die voornamelijk geïnstalleerd hebben uit groene overwegingen', besluit Johan Danen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig