Geen zin in een overvolle bibliotheek? Collectief blokken 2.0
Foto: MAS

Het samen studeren in bibliotheken of andere openbare plaatsen wint nog steeds aan populariteit. In verschillende studentensteden komen dan ook initiatieven om tegemoet te komen aan de groeiende vraag. Ook studenten gaan zelf steeds vaker op zoek alternatieve plaatsen om te studeren. Enkele voorbeelden.

Blokken met een uitzicht

Geen zin in een overvolle bibliotheek? Collectief blokken 2.0
Foto: MAS

Het Museum aan de Stroom (MAS) opent sinds dinsdag zijn deuren voor studenten. Het initiatief van GATE15 is alvast succesvol te noemen, aangezien de voorziene tafels op de eerste dag al volgeboekt waren.

Het MAS stelt enkele plekjes inclusief prachtig uitzicht tijdens de blokperiode, vanaf 24 mei tot en met 1 juli. De studieruimte bevindt zich op de achtste verdieping van het gebouw aan Het Eilandje en is beschikbaar tussen 9.30 uur en 23.30 uur.

GATE15 voorziet ook nog elf andere locaties waar studenten terechtkunnen; De Antwerp Tower, Campus National, Den Bell, HETPALEIS, Het Steen, de Kathedraal, het Letterenhuis, de Noordster, SD Worx, Tarmac GATE15 en Takoffantwerp_GATE15.

Blokken met ballen

Geen zin in een overvolle bibliotheek? Collectief blokken 2.0
Foto: Balls&Glory

Chef-kok Wim Ballieu roept op om naar zijn restaurant Balls&Glory te komen in de Leuvense Tiensestraat. ‘Mis je de ballen om goed te studeren?’, klinkt het op het Facebookevenement. ‘Kom onbeperkt “blokken” aan onze lange tafels te Leuven: iedere dag van 9 tot 18 uur.’

Een dagje samen studeren in het zaak van Ballieu is echter niet gratis, maar voor 15 euro krijgen de studenten water, koffie en een lekkere maaltijd.

Blokken met de zegen van hierboven

Geen zin in een overvolle bibliotheek? Collectief blokken 2.0
Kerk Sint-Elisabeth van Kortrijk Foto: Photo News

Blok@kerk in Kortrijk vindt stilaan gehoor. Iedere Kortrijkse student zegt ongeveer hetzelfde: het is erg rustig in de kerk en je wordt amper afgeleid. Met een streng huishoudreglement is dat ook niet te verwonderen. Maar de studerende jongeren houden er zich, zonder morren, aan.

Vanaf maandag 16 mei tot en met vrijdag 24 juni tussen 12 en 21 uur kunnen studenten in de kerk van Sint-Elisabeth. Ook in Brugge, Oostende en Roeselare kunnen studenten terecht in een kerk om te studeren.

Blokken bij de vips

Geen zin in een overvolle bibliotheek? Collectief blokken 2.0
Foto: Rob TV

Voetbalclub Oud Heverlee Leuven zet sinds dinsdag 24 mei haar deuren open voor studenten. In Den Dreef, het stadion van OHL, kunnen zo’n vijfhonderd studenten terecht in de overdekte tribune van de vips. ‘Er is gratis wifi beschikbaar, automaten met dranken en snacks en over de middag gezonde broodjes.’, zegt Johan Vanneck van OHL.

Het stadion is open voor blokkende studenten van 24 mei tot 22 juni op dinsdag, woensdag en donderdag van 9 tot 17 uur.