Het is zover voor Trump
Donald Trump. Foto: REUTERS

De Republikeinse presidentskandidaat heeft 1.238 afgevaardigden achter zich weten te scharen en is zo zeker van de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen. Dat meldde persagentschap Associated Press op basis van een eigen telling en werd bevestigd door Trump zelf.

Een aantal onbesliste Republikeinse afgevaardigden lieten vandaag aan AP weten dat ze op de Republikeinse conventie midden juli de kant van Trump zullen kiezen. Daardoor staat zijn teller nu op 1.238, of één meer dan de benodigde 1.237.  Op 7 juni zijn tijdens vijf primaries nog 303 ‘delegates’ te verdienen. Dat geeft Trump de mogelijkheid om zijn totaal nog aan te vullen en zo een duidelijke overwinnaar te worden tijdens de conventie.  

Eén van de afgevaardigden die haar steun voor Trump uitsprak tegenover AP, is Pam Pollard uit Oklahoma. ‘Ik denk dat hij een deel van ons kiespubliek heeft aangesproken dat het niet eens is met de staat waarin ons land zich bevindt’, stelt Pollard. ‘Ik heb er geen probleem mee om voor hem te stemmen.’

Texaans senator Ted Cruz, de enige Republikeinse kandidaat die Trump tijdens de voorverkiezingen enigszins kon bedreigen, haakte af na een zware nederlaag bij de voorverkiezing in Indiana.