De 5 beste cd's van de week
Richard Ashcroft Foto: Dean Chalkley
We duiken terug de tijd in. Naar de jaren negentig als het van Richard Ashcroft afhangt, naar de jaren 40 als Bob Dylan mag kiezen of naar vorige week met Andy Shauf.
1

Andy Shauf - The party

Feestje ontleed

Mooi hoe de Canadese componist en zanger Andy Shauf een hele plaat wijdt aan het thema van ‘een feest’. Hij probeert in zijn imaginaire karakters te peilen naar hun gedachten, volgt hun gesprekjes en boetseert op die manier een alternatief portret van zijn generatie. Shauf bespeelt, op de strijkers na, alle instrumenten en toont zich een adept van barokke pop, stijl late-Beatles.

Voor wie? Fans van Paul McCartney en Harry Nilsson, maar met beide voeten in hedendaagse bodem.
naar de recensie >

2

Bob Dylan - Fallen angels

Eerbetoon aan de 40's en 50's

Zonder commentaar biedt Bob Dylan (74) na Shadows in the night het tweede deel aan van zijn eerbetoon aan de muziek uit de jaren 40 en 50. Fallen angels bevat opnieuw standards die grotendeels bekend werden in de versies van Frank Sinatra, die Dylans goeie zang sterk beïnvloedt.

Voor wie? U bent aleens in een melancholische bui.
naar de recensie >

3

Richard Ashcroft - These people

Britpopnostalgie

Britpopveteraan Richard Ashcroft die zijn liedjes stoelt op dancebeats? Potsierlijk. Een gouden tip: sla de mis¬baksels ‘Out of my body’ en ‘Hold on’ over als u geen nachtmerries wil krijgen van bezopen Britse huisvaders die in ontbloot bovenlijf op Tomorrowland staan te shaken. De vijfde soloplaat van de voormalige frontman van The Verve treft het hart pas als hij zijn melancholie in gloedvolle melodiee¨n giet. Zoals die van ‘This is how it feels’ of van ‘They don’t own me’.

Voor wie? Nostalgie is u niet vreemd.
naar de recensie >

4

Refugees for refugees - Amerli

Nieuwe oude stemmen

De Brusselse organisatie Muziekpublique vroeg aan een twintigtal muzikanten die als vluchteling in België aankwamen, om hun muziek te spelen. Ze komen uit Tibet, Irak, Syrië, Afghanistan en Pakistan. De meeste liederen en instrumentale stukken zijn traag en melodieus, wat de instap voor westerse oren niet te moeilijk maakt.

Voor wie? U heeft hart en oren op de juiste plaats.
naar de recensie >

5

Corinne Bailey Rae - The heart speaks in whispers

Licht na de duisternis

Zes jaar na haar therapeutische album The sea, over de dood van haar echtgenoot, ziet Corinne Bailey Rae het licht weer schijnen. Haar derde album telt twaalf smaakvolle songs met neosoul-inslag. Het is een genre dat afgekauwd is, maar Rae en haar echtgenoot-producer Steve Brown zoeken creatief naar variatie.

Voor wie? Een blik in de ziel schrikt u niet af.
naar de recensie >

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in