Opkomst daalt fors

Liberale vakbond wint sociale verkiezingen

De liberale vakbond (ACLVB) is de enige van de drie grote bonden die bij de sociale verkiezingen is vooruitgegaan.

De winst bij de sociale verkiezingen levert de ACLVB, de kleinste van de drie grote vakbonden, niet veel extra mandaten op. De liberale bond haalt 12,32 procent van de stemmen voor de ondernemingsraden, goed voor 8,83 procent van alle vakbondszitjes in de ondernemingsraden. Het pijnpunt voor de liberale vakbond is dat hij niet zo sterk staat in kleine bedrijven, terwijl er in vergelijking met grote bedrijven verhoudingsgewijs veel meer mandaten worden toegekend.

De toplui van de twee grote vakbonden – ACV en ABVV – tillen daarom niet zo zwaar aan hun lichte terugval tijdens de sociale verkiezingen. Zij zijn veel beter vertegenwoordigd in kleine bedrijven. Rudy De Leeuw van het socialistische ABVV spreekt van een consolidatie en ACV-topman Marc Leemans bediende zich van koerstaal: ‘Er is hier en daar een secondje afgegaan van onze grote voorsprong.’

De christelijke vakbond (ACV) blijft de komende vier jaar met grote voorsprong de grootste vakbond in België. Al deed het met 50,98 procent van de stemmen voor de ondernemingsraden iets slechter dan in 2012. Het ACV ging vier jaar geleden overigens ook al lichtjes achteruit. In mandaten gerekend is het overwicht van de christelijke vakbond nog groter: het ACV heeft recht op bijna 56 procent van alle mandaten in de ondernemingsraden.

Sociaal overleg

De bonden werden geconfronteerd met een daling van de opkomst: voor de ondernemingsraden van 70,1 naar 63,5 procent, voor de comités preventie en bescherming op het werk van 71,6 naar 65,4 procent.

Minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), hoopt dat nu de ‘delicate’ periode achter de rug is en de bonden de deur weer openzetten voor sociaal overleg. Hij nodigde de vakbondsleiders uit om hen uitleg te geven over de regeringsplannen voor het flexibiliseren van de werktijd. De bonden hebben al laten verstaan dat ze samen naar Peeters trekken.

Het ACV blijft met grote voorsprong de grootste vakbond in België