Grieks schiereiland uitgeroepen tot beste Europese bestemming
De Peloponessos Foto: istock

Lonely Planet steekt de slabakkende Griekse economie een hart onder de riem en roept de Peloponnesos uit tot de Europese bestemming die u dit jaar zeker moet bezoeken. Wie het dichter bij huis zoekt, moet volgens de reisgids naar het Nederlandse Texel.

Lijstjes zijn een godsgeschenk voor onbesliste reizigers en gelukkig voor hen is er elke maand wel een reisgids die ons wil inspireren. Deze keer maakte Lonely Planet opnieuw zijn oplijsting van de tien Europese bestemmingen die dit jaar wel een vakantie waard zijn.

Helemaal bovenaan staat het Griekse schiereiland de Peloponessos, ‘een betaalbare regio van prachtige oude sites zoals Olympia, Mycene en Mystra’, gevolgd door de Deense havenstad Aarhus, dat volgend jaar een van de twee Europese cultuurhoofdsteden wordt.

Maar u hoeft niet meteen het vliegtuig op om een van de aangeraden bestemmingen te bezoeken. Op plaats negen vinden we het Nederlandse Texel terug, het grootste eiland in de Waddenzee. En daar zijn onze noorderburen best tevreden mee. Toen vorig jaar Rotterdam werd genoemd in een lijstje van beste steden, was dat duidelijk merkbaar in de bezoekerscijfers.

De volledige top tien:

1. Peloponessos, Griekenland
2. Aarhus, Denemarken
3. Venetië, Italië
4. Dordogne, Frankrijk,
5. Lviv, Oekraïne
6. Warwickshire, Groot-Brittannië
7. Extremadura, Spanje
8. Oostkust van Tenerife
9. Texel, Nederland
10. Noordelijk Dalmatië, Kroatië