De 6 beste films van de week
Jesse Eisenberg, Kristen Stewart & Woody Allen - Café Society Foto: rr
Het is de week van de legendes: Paul Verhoeven, Woody Allen, Pedro Almodóvar en, last but not least, Bobbejaan Schoepen. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Elle

Verboden te lachen.


Paul Verhoeven maakt grandioos zijn comeback met het lekker subversieve en uitmuntend geregisseerde 'Elle'. Isabelle Huppert speelt een vrouw die na verkrachting rechtkrabbelt, de scherven bijeenveegt en verder gaat met haar leven. Typisch Verhoeven balanceert de film op het randje van fout en is het schuldig genieten voor de kijker. Dit is de schaamte voorbij.

naar de recensie >
een interview met Paul Verhoeven >

2

Bobbejaan

Afscheid van de fluitende cowboy.


Tom Schoepen maakte samen met filmmaker Benny Vandendriessche een pakkend eerbetoon aan zijn vader. Hij filmt hem in zijn laatste dagen, maar grijpt ook terug naar de beelden van weleer, vol retro-allure en nostalgie. Tegelijk is deze film ook een ode aan mevrouw Schoepen, die eerst het domein met harde hand moest leiden, en vervolgens haar man met zachtere hand begeleiden. Het is een pakkende film over onze worsteling met het ooit onvermijdelijke afscheid van onze ouders en uiteindelijk, op onze beurt, van het leven. 'Il est bien court, le temps de cerises.'

naar de recensie >
een interview met Tom Schoepen >

3

Eye in the sky

De valkuilen van oorlog met drones.


Als u nog eens een vogel ziet, bedenk dan dat het ook een camera’tje van het Britse leger kan zijn. Helen Mirren speelt in deze film een kolonel die via zo’n camera ziet hoe enkele terroristen in Kenia bomgordels omgespen. Ze wil meteen een drone sturen, alleen blijkt dat minder eenvoudig dan gedacht. Ze heeft toestemming van de generaal nodig, die dan weer niet buiten de politieke raadgevers kan, die op hun beurt de minister inroepen, die dan weer de hete aardappel richting de VS doorschuift. En toch is dit een best wel spannende thriller, met intelligente morele dilemma’s, die zijn kijker niet onderschat.

naar de recensie >

4

A bigger splash

Danse macabre.


Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson en Ralph Fiennes zijn vier uitstekende redenen om naar de nieuwe film te gaan van Luca Guadagnino. Die liet zich inspireren door de beeldige ego-tragedie 'La piscine' van Jacques Deray, maar doet er zijn eigen ding mee, in heftige, excentrieke tinten. Hij plaatst het drama op het Italiaanse eilandje Pantelleria: we zien de rijkaards drinken, terwijl buiten beeld de bootvluchtelingen verdrinken. Verschrikkelijk schoon.

naar de recensie >
een interview met Ralph Fiennes >

5

Julieta

Oh, de vrouwen van Almodóvar.


Niemand schildert ons verlangen in intensere kleuren dan Pedro Almodóvar. Dat doet hij opnieuw met stijl in het prachtige melodrama 'Julieta', over een vrouw verteerd door schuldgevoel, die alle contact is verbroken met haar dochter. Het is een visueel sensuele film, met het meest intense rood dat u dit jaar te zien krijgt op het scherm.

naar de recensie >

6

Café Society

Vintage Woody Allen.


Woody Allen doet altijd hetzelfde: tragische, idiote verliefdheid, humor over Joden, veel jazz en uiteraard een relatie tussen een oudere man en een knap, jong ding. Zelfs de oneliners zijn recyclage uit zijn eigen films. Maar waarom zou hij ook wat anders doen? 'Café Society' is een amusante komedie vol nostalgische charme en met een lumineuze Kristen Stewart in prachtige fotografie. Jesse Eisenberg speelt een jongen uit een New Yorks gezin die zijn geluk in Hollywood gaat beproeven.

naar de recensie >
een interview met Woody Allen >
een interview met Jesse Eisenberg >