Meisje bekend van selfie bekritiseerd voor haatboodschappen: 'Ik was onwetend toen'
Foto: Photo News
Een week geleden werden selfies van het moslimmeisje Zakia Belkhiri met Filip Dewinter en de zijnen massaal gedeeld op sociale media. Nationaal, maar ook internationaal. Een politieke boodschap had ze naar eigen zeggen niet. Dagen later werd de studente het doelwit van persoonlijke screenings. Op Twitter en Facebook werden zeer controversiële uitspraken gevonden. Ook die gingen viraal. Een week later reageert ze met een brief.

‘Selfie-meisje blijkt genocidale raciste’, las de titel van een artikel op de Nederlandse weblog GeenStijl met als inhoud vier jaar oude tweets van Zakia Belkhiri, het meisje dat nog niet lang geleden op elk sociaal medium verscheen. Belkhiri werd na de selfie snel bestempeld  als extreemlinkse ‘held van de dag’  wegens de foute opvatting dat ze politiek gemotiveerd naar de partijvoorzitter van Vlaams Belang stapte en er genadeloos een foto mee nam. Op een week ging het meisje, dat vanaf de dag dat de selfies verspreid werden, graag van onder de radar weg had gebleven, op sociale media van hero to zero

Jodenhaat

‘Fuck Joden, ik heb zo’n haat jegens hen’, klonk het in 2012 op de Facebookpagina van  de toen achttienjarige Zakia in. Op haar Twitter schreef ze rond diezelfde periode: ‘Hitler doodde niet alle Joden, hij liet nog enkele leven, opdat we zouden zien waarom hij ze doodde.’ Genoodzaakt reageerde Zakia op Twitter met een brief, ter verklaring van de Tweets en Facebookposts die van haar werden opgevist door buitenlandse media.

Het bericht van GeenStijl verspreidde zich als een lopend vuurtje.   ‘Ik heb eerst echt gedacht dat de berichten van GeenStijl gephotoshopt waren, omdat ik mij niet kon inbeelden dat ik zo’n dingen geschreven had. Toen besefte ik wat de oorsprong van mijn uitspraken was’, schrijft Belkhiri in haar brief.

‘Toen de oorlog uitbrak in Gaza, werden beelden van onschuldige burgers, waarvan veel kleine kinderen, overal verspreid. Die beelden kweekten veel onaangename emoties in mij los. Woede, verdriet, onbegrip... Onwetend  als ik toen was, vermoedde ik dat alle Joden de misdaden van Israël steunden. Over de jaren heen heb ik geleerd dat deze oorlog eerder politiek dan religieus gemotiveerd is. Ik weet dan ook dat de echte Joden die barbaarse daden afkeuren en dat we uiteindelijk allemaal aan dezelfde kant staan.’ 

De posts van 2012 waren naar eigen zeggen niet gericht tegen de Joden, maar wel tegen Zionisten die ‘haat in plaats van liefde verspreiden’.

Selfie-tijdperk

In een gesprek met onze redactie op 16 mei, de dag nadat de foto’s op sociale media verschenen, en daags voordat de antisemitische tweets in het daglicht werden gebracht,  zei een bescheiden Belkhiri dat ze de aandacht niet aankon.  Ze bekommerde zich over de boodschap die gelinkt werd aan de beelden in de media. Een politieke boodschap had Belkhiri echter niet.

Wel mocht geschreven worden dat niet alle moslims Vlaams Belang haten. Dat een selfie trekken met elk bekend figuur in een selfie-tijdperk wel verleidelijk is. Haar profielen op sociale media zijn intussen allemaal verwijderd. 

Lees de volledige verontschuldiging hier: 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig