Topvrouw douane mag luchthaven niet meer binnen
Foto: pn
Het diensthoofd van de douane op Brussels Airport is vanaf vandaag niet meer welkom in de ambtsgebouwen van ­Zaventem. De vrouw wordt overgeplaatst na klachten binnen haar bewakingsdienst over douaniers die elkaar met wapens bedreigen. Ondertussen raakte ook bekend dat haar man veroordeeld werd voor drugssmokkel.

Ongeveer dertig douaniers op Zaventem moesten vorige week hun dienstwapen inleveren omdat minstens een van hen onlangs een collega heeft bedreigd met zijn pistool.

‘Het gaat om zes douaniers – jonge rekruten – die het leven van ander douanepersoneel zuur maken’, zegt een bron bij de douane van de luchthaven. ‘Ze gedragen zich als macho’s om een machtspositie te verwerven. Wie niet meedoet, wordt het slachtoffer van pesterijen.’

Het hoofd van de dienst, Annick V.C., zou enkele van die machofiguren van de dienst Toezicht en Controle de hand boven het hoofd houden.

Het diensthoofd werd vorige week op het matje geroepen bij de administrateur-generaal van de Belgische Douane en Accijnzen. Die besliste meteen om de dienstwapens van de douaniers voor onbepaalde tijd in te trekken ‘om te vermijden dat het geruzie zou escaleren en er accidenten zouden gebeuren’.

De diensten van Financiën zijn een onderzoek begonnen. Men bekijkt ook of Annick V.C. haar verantwoordelijkheid heeft opgenomen.

Echtgenoot veroordeeld voor drugshandel

Bovendien raakte gisteren bekend dat de vrouw getrouwd is met een veroordeelde drugssmokkelaar. Haar man werd in 2006 door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar effectief. Hij hielp drie drugs-criminelen 2.800 kilogram cocaïne binnensmokkelen via de haven van Antwerpen. De drugs hadden een straatwaarde van 150 miljoen euro. De hand- en spandiensten die de echtgenoot van douanebaas Annick V.C. leverde, waren belangrijk voor de smokkelaars. Tijdens een huiszoeking bij het paar werden bezwarende douanedocumenten gevonden over scheepslijnen en aanmeringsdata.

Annick V.C. was niet bij de smokkel betrokken, maar op het proces werd duidelijk dat ze vermoedens had dat haar echtgenoot zich met drugstransporten bezighield.

De hele zaak was voor de FOD Financiën – waartoe Douane behoort – geen reden om te twijfelen aan haar aanstelling als diensthoofd bij de douane op Zaventem, enkele jaren geleden.