‘EgyptAir-vliegtuig zwenkte helemaal niet’
Een Frans vliegtuig speurt de zee af naar wrakstukken van het EgyptAir-vliegtuig. Foto: AFP

Het Egyptair-vliegtuig dat vorige week verdween, veranderde niet van richting en verloor geen hoogte voor het neerstortte. Dat heeft een Egyptische luchtvaartautoriteit gezegd. Eerder had het Griekse ministerie van Defensie nog getuigd over die ‘zwenkbewegingen’.

De Airbus A320 van EgyptAir was met 66 inzittenden op weg van Parijs naar Caïro toen het vliegtuig donderdagochtend van de radar verdween. Er werden ondertussen wrakstukken teruggevonden, maar van de zwarte dozen ontbreekt voorlopig nog elk spoor.

Ondertussen wordt volop gespeculeerd over de oorzaak van de crash. De Griekse minister van Defensie verklaarde vorige week dat het vliegtuig eerst 90 graden naar links draaide en dan een bocht van 360 graden maakte naar rechts, vlak voor het naar beneden dook.

Ehab Azmy, hoofd van het Egyptische overheidsbedrijf dat luchtvaartdiensten verleent, stelt nu echter dat het vliegtuig helemaal geen ongewone bewegingen maakte voor het neerstorten. Het vliegtuig vloog volgens hem op een normale hoogte van 37.000 voet voordat het van de radar verdween.

‘Dat betekent dat het vliegtuig helemaal niet plots hoogte verloor voordat het van de radar verdween, zoals de Grieken beweren’, aldus Azmy. Waarom de Griekse en Egyptische inschattingen zo ver uit elkaar liggen, is voorlopig niet duidelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in