Sofiane Hanni is door zijn collega-voetballers verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. De man die aan de lopende band scoorde en assists gaf voor KV Mechelen klopte Lior Refaelov van Club Brugge en Sven Kums van AA Gent.

De Algerijnse middenvelder van KV Mechelen, die eerder deze week de overstap naar RSC Anderlecht maakte, kreeg met 411 stemmen achter zijn naam de voorkeur op de Israëliër Lior Refaelov (Club Brugge/380 punten) en Gouden Schoen Sven Kums (AA Gent/335). Op de erelijst volgt hij de Spanjaard Victor Vazquez (Club Brugge) op.

U zou de uitverkiezing van Sofiane Hanni (25) een verrassing kunnen noemen. Voor de buitenwereld althans. Want wie hem dit seizoen volgde, weet wel beter. De Zidane van KV Mechelen verdeelde en heerste bij de middenmoter. Met 17 goals en 7 assists is hij samen met Mbaye Leye – die wel vier wedstrijden meer speelde – één van de meest waardevolle spelers in de Jupiler Pro League. Een sieraad voor ons voetbal, deze Algerijnse international. Een nummer tien uit de oude doos. In zijn spel sluimert voortdurend de kans op sensatie.

Anderlecht heeft dat begrepen en haalde hem binnen. Daar moeten we de paars-witten dankbaar voor zijn, dat deze klasbak ook volgend seizoen nog op onze velden te zien is. Ze hebben hem ook nodig, want dit jaar staat er ocharme één Anderlecht-speler in de top vijftien: Frank Acheampong op de veertiende plaats. Deze trofee is voor Hanni ook een mooi afscheidsgeschenk voor KV Mechelen.

327 profs waren gretig om hun stemformulier (5 punten voor de eerste, 3 voor de tweede en 1 voor de derde) in te vullen. 135 spelers uit eerste klasse kregen minstens één punt.

Hanni bedankt ploegmaats en trainers

"Ik was in eerste instantie eigenlijk verrast dat ik genomineerd werd voor beste voetballer en nu win ik nog ook. Dat is wel heel leuk", reageerde Hanni. "Ik moet voor deze titel ook mijn ploegmakkers bedanken. Want zij hebben me zo sterk gemaakt, net als mijn trainer. We speelden met Mechelen in play-off II, maar het zijn de stemmen die ervoor zorgden dat ik hier nu een trofee in ontvangst mag nemen. Ik mag tevreden zijn over mijn seizoen, waarin ik 17 doelpunten scoorde. Dat zal ook wel doorgewogen hebben bij de stemronde. Ik start volgend seizoen bij Anderlecht. Ik ben heel fier dat ik deze transfer hebben kunnen verwezenlijken. Dinsdag moet ik wel het vliegtuig op, want ik speel nog met de nationale ploeg van Algerije. Mijn vakantie start pas op 3 juni."

Uitslag:

1. Sofiane Hanni (KV Mechelen) 411 ptn
2. Lior Refaelov (Club Brugge) 380
3. Sven Kums (AA Gent) 335
4. Mathieu Dossevi (Standard)  250
5. Hans Vanaken (Club Brugge)  186 
6. José Izquierdo (Club Brugge)  174 
7. Nana Asare (AA Gent)  67 
8. Fernando Canesin (KV Oostende)  61 
    Mbaye Leye (Zulte Waregem)  61 
10. Abdoulay Diaby (Club Brugge)  52 
11. Björn Engels (Club Brugge)  45 
      Jéremy Perbet (Charleroi)  45 
13. Leon Bailey (RC Genk)  41 
14. Frank Acheampong (Anderlecht)  36 
15. Laurent Depoitre (AA Gent)  34

Verkozen door collega's

De trofee Profvoetballer van het Jaar dankt zijn prestige aan meerdere elementen. Ten eerste – en waar onze krant als organisator met de Pro League, de verzameling van de eersteklassers, het meest trots op is – de trofee wordt gekozen door de collega-profvoetballers. Niet dat wij geen respect hebben voor de mening van journalisten, analisten en andere kenners – integendeel – maar de voetballers zelf weten beter dan wie ook de prestaties van hun collega’s te taxeren. Zij beseffen hoe moeilijk het is om wekelijks op een hoog niveau te presteren. Ze weten wie het best de ingewikkelde tactische opdrachten van de trainers uitvoert en wie zijn ploegmaats met de regelmaat van de klok uit de nood helpt.

Ten tweede is er de traditie. Het is al de 33ste keer dat de prijs op het einde van het seizoen wordt uitgereikt. De enige trofee in Vlaanderen overigens die een heel seizoen bekroont.

Ten derde is de erelijst indrukwekkend. Geen enkele speler die de jongste dertig jaar het Belgische voetbal kleurde, ontbreekt op de lijst. Jan Ceulemans, Juan Lozano, Marc Degryse, Enzo Scifo, Luc Nilis, Vincent Kompany, Mbark Boussoufa, Ivan Perisic, Carlos Bacca... Stuk voor stuk klassespelers, geen eendagsvliegen. Zij die de grens over trokken, maakten het ook in het buitenland. Een toplijst. Elke speler uit de Jupiler Pro League wil op het palmares staan. Of er in ieder geval mee over beslissen.

Jeremy Perbet tweede keer topscorer

Voor de tweede maal, na 2011, mocht Jeremy Perbet de "Gouden Stier" als topscorer van de Jupiler Pro League in ontvangst nemen. "Het is mooi in een korte tijdsspanne tweemaal de topscorer te zijn van een toch hoog aangeschreven competitie", reageerde de 31-jarige Fransman.

"De eerste keer dat ik deze trofee binnen haalde was nog in mijn periode bij Bergen. Nu doe ik dat met Sporting Charleroi. Wij hadden met Charleroi een schitterende ploeg dit seizoen. Het is fijn dat ik zoveel doelpunten heb kunnen maken, 22 in totaal. Maar ons jaar is nog niet afgelopen. Wij maken nog kans op Europees voetbal en moeten nog tweemaal aan de bak tegen Racing Genk. Het is een lastig en zwaar seizoen geweest dus het zal niet simpel worden om Genk, dat toch een heel goed elftal heeft, opzij te zetten. Aan ons om tijdens de eerste match, in eigen huis, er meteen te staan. Ook in die twee resterende wedstrijden wil ik nog scoren."

NEVENCATEGORIEËN

Op het Gala van de Profvoetballer werd vanavond ook bekendgemaakt wie Profvoetballer, Trainer, Belofte, Doelman en Doelpunt van het Jaar werd.

Trainer van het Jaar

Michel Preud'homme werd door de Belgische profvoetballers verkozen tot Trainer van het Jaar. Hij klopte AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck en KV Oostende-trainer Yves Vanderhaeghe.

"Het is altijd prettig gehuldigd te worden", reageerde Preud'homme. "Wij hebben er met Club Brugge een schitterend seizoen opzitten. Ons ultiem doel, kampioen worden, werd bereikt. Ik werd eerder al eens trainer van het jaar. Ik was toen, in 2008, nog aan de slag bij Standard. Deze trofee is niet alleen voor mij, maar is een erkenning voor de hele technische staf van Club Brugge. Die leverde schitterend werk in de Belgische competitie, maar ook tijdens onze Europese campagne. Je went echter niet aan beloningen en je bent steeds gedreven."

"Hoe mijn toekomst eruit ziet? Ik ga daar later over communiceren. Ik moet het voor mezelf nog uitmaken en wil de juiste beslissing nemen. Mocht ik wat jonger zijn dan was er geen enkel probleem. Dan bleef ik bij Club Brugge. Nu wacht ik nog wat af."

Uitslag:
1. Michel Preud'homme (Club Brugge) 1115 punten
2. Hein Vanhaezebrouck (AA Gent) 555
3. Yves Vanderhaeghe (KV Oostende) 241

Belofte van het Jaar

Leon Bailey werd door zijn collega's verkozen tot Belofte van het Jaar. De Jamaïcaan van RC Genk klopte zijn ploegmaat Wilfred Ndidi en Youri Tielemans van Anderlecht.

Uitslag:
1. Leon Bailey (RC Genk) 928 punten
2. Youri Tielemans (Anderlecht) 436
3. Wilfred Ndidi (RC Genk) 345

Doelman van het Jaar

Matz Sels werd verkozen tot Doelman van het Jaar. De doelman van AA Gent haalde het van Ludovic Butelle van Club Brugge en Silvio Proto van Anderlecht.

"Ik had natuurlijk liever opnieuw een kampioenstitel behaald met mijn team in plaats van een persoonlijke trofee als beste doelman van het jaar. Let op, ik ben heel blij met deze prijs, maar een titel is toch nog iets meer", verduidelijkte Matz Sels. "Als speler denk je altijd in teamverband, dus vandaar de honger naar een nieuwe titel. De kans is klein dat bondscoach Marc Wilmots mij nog zal oproepen voor het komende Europees kampioenschap. Ik zie wel hoe het verder loopt. Ik blijf nog trainen tot eind deze maand en trek dan op vakantie. Ik moet zelfs nog een reis boeken. Met deze trofee als beste doelman ben ik toch tevreden, zeker omdat de stemmen van de spelers komen."

Uitslag:

1. Matz Sels (AA Gent) 964 punten
2. Ludovic Butelle (Club Brugge) 527
3. Silvio Proto 390

Doelpunt van het Jaar

Wilfred Ndidi maakte het Doelpunt van het Jaar. De Belgische profvoetballers verkozen zijn prachtige afstandsschot tegen Club Brugge tot de mooiste goal van het seizoen.

Lifetime Achievement Award

Timmy Simons van Club Brugge kreeg uit handen van Pierre François, gedelegeerd bestuurder van de Pro League, de "Speciale Trofee Pro League" voor zijn jarenlange inzet doorheen zijn carrière, die hij nog met een seizoen gaat verlegen.

Erelijst Profvoetballer van het Jaar:

2016: Sofiane Hanni (Alg/KV Mechelen)
2015: Victor Vazquez (Spa/Club Brugge)
2014: Thorgan Hazard (Zulte Waregem)
2013: Carlos Bacca (Col/Club Brugge)
2012: Matias Suarez (Arg/Anderlecht)
2011: Ivan Perisic (Kro/Club Brugge)
2010: Mbark Boussoufa (Mar/Anderlecht)
2009: Mbark Boussoufa (Mar/Anderlecht)
2008: Milan Jovanovic (Ser/Standard)
2007: Mohammed Tchité (Bur/Anderlecht)
2006: Mbark Boussoufa (Mar/AA Gent)
2005: Vincent Kompany (Anderlecht)
2004: Aruna Dindane (Ivo/Anderlecht)
2003: Timmy Simons (Club Brugge)
2002: Wesley Sonck (RC Genk)
2001: Walter Baseggio (Anderlecht)
2000: Marc Degryse (Germinal Beerschot)
1999: Souleymane Oulare (Gui/RC Genk)
1998: Pär Zetterberg (Zwe/Anderlecht)
1997: Pär Zetterberg (Zwe/Anderlecht)
1996: Luc Nilis (PSV)
1995: Marc Degryse (Anderlecht)
1994: Lorenzo Staelens (Club Brugge)
1993: Pär Zetterberg (Zwe/Charleroi)
1992: Philippe Albert (Anderlecht)
1991: Enzo Scifo (Auxerre)
1990: Marc Degryse (Anderlecht)
1989: Marc Emmers (KV Mechelen)
1988: Marc Degryse (Club Brugge)
1987: Juan Lozano (Spa/Anderlecht)
1986: Jan Ceulemans (Club Brugge)
1985: Jan Ceulemans (Club Brugge)
1984: Jan Ceulemans (Club Brugge)