Markeren, onderstrepen of toch maar samenvattingen maken? Ervaring leert dat buitenstaanders zich daar beter niet mee bemoeien. Maar lekkers op je cursus leggen en je examenrooster fotograferen, dat werkt altijd.

1. Leg snoep of fruit op je cursus

Worstel je jezelf door een lastig hoofdstuk waar maar geen einde aan lijkt te komen? Leg dan na enkele paragrafen een gummybeertje of een bosbes. Telkens wanneer je een passage onder de knie hebt, mag je het (gezonde) lekkers verorberen. Wedden dat het sneller vooruitgaat zo?

2. Bruisen en verteren op Youtube

Het verklaren van een chemisch, biologisch of fysisch proces neemt vaak bijzonder veel plaats in in een cursus en de meeste studenten moeten elke zin drie keer herlezen om te begrijpen wat er precies staat. Vervolgens gaan ze met een potlood en kladpapier aan de slag om het proces te visualiseren. Youtube weet meestal raad met dit probleem: typ de gewenst term - in het Engels - in het zoekvenster en de instructiefilmpjes spatten van je scherm.

3. Examens opzoeken op Google

Elk examen is ooit al wel eens afgelegd. Voorbeeldvragen zijn altijd wel eens verspreid geweest online. Om jezelf te testen, kan je in de zoekbalk van Google “site:edu (onderwerp of vak) exam” intikken. Het resultaat is een resem (voorbeeld)examens die je op weg helpen bij het onder de knie krijgen van de leerstof.

4. Eet kauwgom met een vreemd smaakje

Onze smaak en ons geheugen hangen samen, zeggen wetenschappers. Verschillende studies stellen dat het eten van een kauwgom met een voor jou ongekende smaak tijdens het studeren en daarna opnieuw (dezelfde smaak) vlak voor het examen kan helpen bij het oproepen van de leerstof.

5. Maak een foto van je examenrooster

Het klinkt belachelijk, maar dat is het geenszins. Als je je examenrooster in handen krijgt, maak er dan meteen een foto van op je smartphone. Het bespaart je heel wat stress wanneer je vlak voor een examen niet zwetend alle verdiepingen van het universiteitsgebouw moet verkennen om te weten in welk lokaal je examen doorgaat.

6. Word lid van Facebookgroepen

Wie te laat begonnen is met studeren, een poosje ziek is geweest of even heeft afgehaakt tijdens het academiejaar, heeft wellicht nood aan een duidelijke samenvatting van bepaalde vakken. Voor bijna elke studierichting bestaat een Facebookgroep met lotgenoten die klagen over de zware examenroosters en... samenvattingen delen. Al is het op zulke pagina’s vaak een kwestie van geven en nemen.

7. Lach luidop

Pauzeren is cruciaal om je geheugen af en toe de tijd te geven om tot rust te komen. Voel je dat het allemaal wat te veel wordt? Bekijk een hilarische video en lach luidop. Misschien ga je schaterlachen, misschien begin je spontaan te huilen. Maar die emotionele ontlading heb je dan alweer gehad zodat je niet in huilen uitbarst of de slappe lach krijgt voor de neus van je kritische docent op de moment van de waarheid.

8. Praat tegen teddyberen of kotgenoten

Je hebt de leerstof voldoende onder de knie voor het mondelinge examen, maar hoe goed dat precies klinkt uit jouw mond, weet je zelf uiteraard niet. Alles voor de eerste keer meteen aan je docent uitleggen, kan voor stotteren en onzekerheid zorgen. Probeer het daarom eens uit te leggen aan een iets laagdrempeliger publiek: een rij teddyberen of je kotgenoten bijvoorbeeld.

9. Draag een horloge

Ja, je kan naar je smartphone kijken om overal op tijd te komen. Maar zie je dan niet net dat er een Facebookbericht is binnengelopen? Of een interessante tweet? Afleiding op cruciale momenten is des duivels. En een horloge kan dat alvast oplossen.

10. Vier leuke apps die je belonen (of straffen)

1 - Self Control: Deze app schakelt andere apps op je smartphone tijdelijk uit zodat je ze niet kan gebruiken. Zet Facebook, Whatsapp, Instagram of andere stoorzenders een tijdje uit voor een productieve studeerdag.

2 - RealCalc Scuebtufuc Calculator: Voor wie nog vlug de cosinus of een logaritme wil berekenen en zijn traditioneel rekentoestel even niet bij de hand heeft.

3 - GoConqr: Statistieken, Mindmaps, steekkaartjen, quizzen,... Deze app bundelt de mogelijkheden voor het verwerken van je leerstof.

4 - Procrastination Punisher: Een app voor de onverbeterlijke uitstellers. Op voorhand kan je instellen welke apps op welk moment geblokkeerd moeten worden. Waag je het toch om die apps te openen, dan wordt er een bedrag van jouw rekening aan het goede doel geschonken. Een lichter alternatief voor iOS is Yelling Mom, die je de oren van het hoofd zeurt op geregelde tijdstippen.