'Als je tegenover iemand zit en hem/haar in de ogen kijkt, zie je een mens. Iemand die liefheeft, lijdt, droomt, net als jij', schrijft Amnesty International bij haar nieuwste video. De beelden spreken voor zich. Een ontroerende video van de vereniging die de naleving van de mensenrechten beoogt, met als thema de vluchtelingenproblematiek en de kloof die kan worden verkleind door middel van een gesprek. Of louter een blik.

'Het leven is soms mooi, en soms niet,' zegt een man tegen de vrouw die voor hem zit. De vrouw pakt zijn handen vast en biedt troost en een knuffel. 'Toen ik in haar ogen keek, probeerde ik iets van haar leven te zien, en ik denk dat ze veel heeft meegemaakt,' zegt een andere man over een gesluierde vrouw die voor hem zit. 

'Het maakt niet uit of je elkaar in de ogen kijkt of niet. Geef jezelf de kans om met iemand te praten en iemand aan te kijken,' luidt het op het einde van de video. 'Meer dan 1 miljoen vluchtelingen kwamen vorig jaar Europa binnen. Net als iedereen hebben ook zij een verhaal te vertellen.'