Wat als ... er geen crowdfunding was geweest?
Foto: Boombar/Pol De Wilde/Belga/Charlie Magazine/Michel Vanneuville

Een groepsvordering van investeerders tegen website NewsMonkey dreigt een einde te maken aan crowdfunding in België. Spijtig, want de voorbije jaren zijn er ook in ons land veel succesvolle crowdfunding-verhalen geweest. Enkele mooie voorbeelden:

• ‘Geen geld, geen spelen.’ Dat was de duidelijke oproep van snelschaatser Bart Swings voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi. Wat volgde was één van de eerste publieke crowdfunding-campagnes in België en waarschijnlijk nog steeds één van de meest succesvolle in ons land. Swings haalde 150.000 euro op. De media-aandacht leverde de schaatser met Stressless ook een nieuwe hoofdsponsor op, die dat bedrag verdubbelde. Tot een medaille leidde al die steun spijtig genoeg niet.

Ondertussen lanceerden enkele Belgische hockeyers het platform RisingTrack voor amateurs en professionele sporters die crowdfunding willen verzamelen. Enkele atleten proberen zo ook hun weg naar de Olympische Spelen van dit jaar in Rio te financieren. Met wisselend succes: Turner Jimmy Verbaeys haalde meer dan zijn beoogde 3.000 euro binnen, hardloper Damien Broothaerts bleef steken op 76 procent van 6.000 euro en judoka Charline Van Snick zit met nog 22 dagen te gaan op slechts 26 procent van de 15.000 euro die ze hoopte op te halen.

• De stad Gent groepeert op Crowdfunding.Gent een hele reeks projecten in de Arteveldestad. Het bekendste is waarschijnlijk de Boombar, een mobiele ecologische dranktent die volgens de bedenkers van het Boomtown Festival energie-efficiënt, verpakkingsvrij en met kraanwater van de tap werkt.

59 crowdfunders sponsorden de 5.000 euro die nodig was voor een prototype van de Boombar. Dat werd vorig jaar voor het eerst gebruikt op het Boomtown Festival tijdens de Gentse Feesten. Daarna volgden ook andere festivals zoals Pukkelpop.

• Een ander voorbeeld van een succesvolle crowdfunding-campagne is die van Charlie Magazine. Het online magazine werkte oorspronkelijk enkel met vrijwilligers, maar wou begin 2015 via crowdfunding geld ophalen om te professionaliseren, zonder afhankelijk te worden van investeerders of adverteerders. Dat lukte met verbazingwekkend gemak: op een maand tijd werd de beoogde 30.000 euro opgehaald .

• Het muzieklabel Sonic Angel, mee opgericht door Praga Khan-frontman Maurice Engelen, biedt muzikanten de kans om via crowdfunding-variant fansharing een plaat op te nemen. Tom Dice, die het met ‘Me and my guitar’ in 2009 tot in de finale van het Eurovisiesongfestival schopte, nam zo zijn debuutalbum ‘Teardrops’ op dankzij familie, vrienden en fans die aandelen kochten. In ruil daarvoor kregen ze een dividend uitgekeerd.

• Het meest originele crowdfunding-idee van de laatste jaren kwam misschien wel van de Brugse brouwerij De Halve Maan. De makers van onder meer de Brugse Zot wilden in juni 2015 namelijk een bierpijpleiding aanleggen onder de binnenstad, om zo te vermijden dat tankwagens nog door het centrum moesten rijden.

Investeerders kregen in ruil voor hun centen, u raadt het nooit, gratis bier van de brouwerij. Een donatie van 7.500 euro leverde de gulle schenker zelfs levenslang een dagelijkse portie Brugse Zot op. 394 mensen schonken de brouwerij op een half jaar tijd een recordbedrag van 300.000 euro. Zij zijn uiteraard allemaal uitgenodigd op de inhuldiging van de pijpleiding, die deze zomer een feit moet zijn.

• Last but not least: het verhaal van Abdeslam Gharrafi . De oranje Peugeot 106 die de Brusselse elektricien gebruikte voor zijn werkverplaatsingen, werd door heethoofden in brand gestoken na afloop van de nationale betoging in november 2014.

Econoom Geert Noels riep op om de man via crowdfunding te helpen. Bruno Dillen zette daarop een campagne op, en die werd massaal gesteund. Niet alleen kreeg Gharrafi een nieuwe (rode) bestelwagen, in totaal werd 20.000 euro opgehaald om mensen die schade leden bij de betoging, te vergoeden. Geen crowdfunding in de zuiverste zin van het woord, want de investeerders kregen namelijk niets meer terug dan eeuwige dankbaarheid.