Lego wordt steeds gewelddadiger
Foto: Belga Image

Speelgoed van Lego wordt steeds gewelddadiger door de 'wapenwedloop' van de speelgoedfabrikanten om de aandacht van kinderen vast te houden in het digitale tijdperk. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Canterbury in Nieuw-Zeeland, die vrijdag gepubliceerd werd in het online tijdschrift PLOS ONE.

Volgens de onderzoekers produceert de Deense fabrikant naast de bekende plastic blokjes steeds meer wapens en komen oorlogsscenario’s steeds vaker voor in de themakits.

'Legoproducten zijn niet meer zo onschuldig als voorheen', zei Christoph Bartneck, hoofd van het onderzoeksteam. 'Het geweld in de Legoproducten lijkt voor te gaan op het spelplezier.' De onderzoekers concludeerden dat de Deense speelgoedfabrikant 'door de jaren een significante en exponentiële stijging van geweld vertoont.'

Algemene trend op de markt

Lego produceert de veelkleurige blokjes sinds 1949. De eerste wapens verschenen volgens de studie in 1978. Het aantal wapens nam geleidelijk toe om vandaag aanwezig te zijn in 30 procent van de legokits.

De onderzoekers zeggen dat de vaststelling bij Lego de algemene trend op de markt weerspiegelt. 'Om de aandacht van hun klanten te trekken, zijn de speelgoedfabrikanten verwikkeld in een figuurlijke wapenwedloop voor nieuwe, verrassende producten', aldus de studie.

Een woordvoerder van de speelgoedfabrikant, Troy Taylor, benadrukte dat Lego een hele waaier aan activiteiten aanbiedt, die een beroep doen op constructie, verbeelding en conflict. 'Het conflict maakt deel uit van de natuurlijke ontwikkeling van een kind', zei hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in