Bijna helft blokkende studenten afgeleid door Facebook
Blokken in groep kan de drang verkleinen om sociale media te checken Foto: EDM

Sociale media zoals Facebook zijn voor blokkende studenten een veel grotere stoorzender dan het aanstormende EK voetbal. Bijna de helft van de blokkers zegt permanent beschikbaar te zijn via sociale media, blijkt uit een enquête van Teleblok.

Voor het eerst heeft Teleblok, een info- en chatlijn voor studenten, een enquête georganiseerd over de afleidingskracht van Facebook, Whatsapp en andere sociale media. Meer dan 2.687 studenten werden daarvoor bevraagd. 46 procent geeft toe dat ze in de blok constant bereikbaar zijn via sociale media. Net iets minder studenten – 45 procent – probeert het gebruik te beperken tot de pauzes. Slechts een enkeling (nauwelijks vijf procent) slaagt erin het grootste deel van de dag weg te blijven van Facebook.

Voor de bevraging contacteerde Teleblok studenten in het secundair en hoger onderwijs via een mailing, radiozender MNM en – het kon niet anders – Facebook. Ruim acht op de tien wordt geplaagd door afleiding tijdens het blokken, en dan dus vooral door sociale media. Bijna twee derde is minstens een uur per dag in de ban van wat zich daar afspeelt. Dagdromen, te lange pauzes, tv of internet en piekergedachten storen hen ook.

‘Het vraagt veel concentratie en discipline om dagen aan een stuk te blokken’, zegt Griet Speeckaert, coördinator van Teleblok. ‘Een studieplanning kan daarbij helpen.’

Twee derde van de studenten maakt zo’n planning. De groep die het niet doet, weet dat het verloren moeite zou zijn: zij blokken zonder planning omdat ze zich er toch niet aan zouden houden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in