‘Beduidend lagere opkomst bij sociale verkiezingen’
Foto: Bart Dewaele, BDW

HR-dienstverlener SD Worx, die ongeveer een kwart van de stemprocedures bij de sociale verkiezingen in België begeleidde, merkte dit jaar een beduidend lagere opkomst dan bij de vorige sociale verkiezingen in 2012. Grote verschuivingen in stemgedrag waren er dan weer niet.

De sociale verkiezingen, waarbij in grote bedrijven gestemd wordt over de samenstelling van de ondernemingsraad en van het comité voor preventie en bescherming op het werk, lopen zondagavond af. Voor officiële resultaten is het wachten op communicatie van het kabinet van minister van Werk Kris Peeters. SD Worx verzamelde echter al gegevens voor de bedrijven waar zij de stemprocedure begeleidde. Het zou gaan om ongeveer een kwart van de procedures in België.

Wat opvalt: de opkomst lag een pak lager dan vier jaar geleden. Toen bracht nog 70,2 procent van alle stemgerechtigde werknemers zijn stem uit, terwijl dat dit jaar zakte tot 61,4 procent. Vooral in de dienstensector en bedrijven met veel jongeren was er een lagere opkomst.

Grote verschuivingen in het kiesgedrag zag SD Worx niet. De christelijke vakbond ACV blijft de koploper, in kleinere ondernemingen behoudt deze vaak zijn bijna-monopolie. Op de tweede plaats staat de socialistische vakbond ABVV, gevolgd door het liberale ACLVB. Die laatste kon volgens het HR-bedrijf substantiële vooruitgang boeken.