Scoreloos gelijkspel tegen Genk bezorgt AA Gent derde plek
Foto: BELGA

AA Gent heeft de derde plaats veiliggesteld na een 0-0 gelijkspel tegen Racing Genk op de laatste speeldag van Play-off 1. De Buffalo’s domineerden de match, maar konden hun kansjes niet afmaken. Door het gelijkspel gaan zij wel al zeker naar de Europa League. Racing Genk moet barrages spelen om Europees voetbal tegen Charleroi, de winnaar van Play-off 2.

Voor AA Gent stond er nog veel op het spel in de laatste match van het seizoen, thuis tegen Racing Genk. Bij verlies zag de landskampioen de Limburgers nog over zich springen en eindigde het warempel op de vierde plek, maar bij een zege én een nederlaag van Anderlecht klommen de Buffalo’s nog naar plek twee.

De thuisploeg startte veruit het best en drong zijn spel op aan Genk, dat achteruit moest. Dat resulteerde al vroeg in wat kansjes, maar AA Gent kon daar geen doelpunt uit putten. De grootste kans was nog voor Danijel Milicevic, maar die miste zijn schot op een afleggertje van Moses Simon. Halfweg de eerste periode kon Genk dan toch eens uitbreken. Alejandro Pozuelo en Leon Bailey knutselden na een hoekschop voor AA Gent een snelle tegenstoot in elkaar. Neeskens Kebano werd vrijgespeeld, maar de ex-speler van PSG besloot vanuit een scherpe hoek in het zijnet.

AA Gent maakt kansjes niet af

Gent bleef wel veruit het beste van het spel hebben en Renato Neto bezorgde Marco Bizot de kriebels met een harde knal vanop afstand. De Nederlander kon de bal niet klemmen en zag Simon de rebound binnenschuiven, maar het doelpunt werd afgekeurd voor een voorafgaande fout van de Nigeraan op Sandy Walsh. De Genkenaars kregen op slag van rust wel nog een tweede prima mogelijkheid op een doelpunt. Een lage center van Thomas Buffel vond Kebano, maar die kreeg de bal op zijn scheenbeen door een deviatie van een verdediger.

Min of meer hetzelfde spelbeeld na rust, waar Kenny Saïef algauw Milicevic vond. De Zwitser kopte aan de tweede paal echter nipt naast. Even later kon Lasse Nielsen aanleggen nadat Genk een hoekschop niet weg kreeg, maar de Deen besloot naast. De nul bleef echter op het bord en de spanning steeg in de Ghelamco Arena. Twintig minuten voor tijd leek het dan toch te zullen gebeuren voor blauw-wit toen Laurent Depoitre zijn mannetje voorbij snelde en gepast teruglegde, maar Moses Simon kwam net te laat om de 1-0 in doel te schuiven.

Buffalo’s houden vol in zenuwachtig slot

De zenuwen namen in de slotfase toe in de Ghelamco Arena, trainer Peter Maes zette bij Racing Genk alles op alles en stuurde zijn mannetjes nog een laatste keer de loopgraven in. AA Gent slaagde er echter in het einde te halen en kwam nog het dichtste bij een doelpunt, maar een slechte pass van Moses Simon verpestte een twee tegen één-situatie.

Door het gelijkspel eindigt AA Gent op de derde plaats en mag het naar de voorrondes van de Europa League. Racing Genk speelt de barrages om Europees voetbal tegen Charleroi, de winnaar van Play-off 2.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig