Komiek Gaston Berghmans vrijdag begraven
Foto: BELGA

De Antwerpse komiek Gaston Berghmans is zaterdagochtend overleden. Dat meldt de zender ATV en wordt bevestigd door zijn familie. Berghmans wordt vrijdag begraven in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen.

De Antwerpse komiek vierde onlangs zijn 90ste verjaardag. Hij stond niet meer op de planken, maar heeft jaren op impressionante wijze zijn stempel gedrukt op de wereld van de comedy.

Gaston Berghmans werd bekend in de jaren 70 door samen met Leo Martin op te treden als het komische duo ‘Gaston en Leo’. De twee waren te zien in de zaal, en later ook op televisie en in films.

Voor de sketch van Joske Vermeulen kreeg Berghmans zelfs een standbeeld in Merksem.

De dood van Leo Martin in 1993 was een zware klap voor Berghmans. Zijn parner bleek onvervangbaar. Hij trachtte nog solo op te treden, maar het resultaat was niet hetzelfde.

De komiek overleed in het rust- en verzorgingstehuis in Schoten, waar hij nog maar enkele maanden woonde. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid.

Het Antwerpse stadsbestuur betuigt in een persmededeling zijn oprechte deelneming aan de familie van de overleden Gaston Berghmans. Uit respect voor deze "belangrijke Antwerpse komiek" wordt vanaf zondag een rouwregister geopend in het stadhuis. Het rouwregister blijft er liggen tot aan de begrafenis.

Vrijdag begrafenis

Berghmans wordt volgende week vrijdag om 11.30 uur begraven in de Sint-Andrieskerk in Antwerpen. Dat meldt een goede vriend van Berghmans. De uitvaart zal worden voorgegaan door priester Rudi Mannaerts, bekend in het Antwerpse omdat een deel van zijn mis in het Antwerps gebeurt.

Het is nog niet bekend of er een groot scherm wordt geplaatst buiten aan de eerder kleine kerk. Daarover zou zondag meer duidelijkheid moeten komen, aldus nog de vriend.

De bekendste sketch van Berghmans is ongetwijfeld die met Joske Vermeulen in de hoofdrol: