De schande van Sean Penn
Sean Penn met Charlize Theron. Foto: EPA

Bah. Acteur Sean Penn kroop na ‘Into the wild’ opnieuw in de regiestoel voor ‘The last face’, waarin Javier Bardem en Charlize Theron dokters spelen van Médecins Sans Frontières - bij ons bekend als Artsen Zonder Grenzen. Het resultaat is zo’n draak van een film dat uw recensent zich fysiek slecht voelde na afloop van de persvisie.

Niet eens omwille van de gruwelijke beelden - die zijn er wel degelijk - maar wel vanwege de misselijkmakende moraal van de film. Dit is een pure koloniale kijk op Afrika.

Penn is immers duidelijk niet echt geïnteresseerd in de oorlogsgruwel van Liberia of Zuid-Soedan - er wordt dan ook heen en weer gereisd door Afrika alsof het allemaal één pot bloederig nat is. Penn is alleen geïnteresseerd in het belachelijke liefdesverhaaltje en het verdriet van de twee blanke hoofdpersonages, twee geprivilegieerde mensen zoals alleen Hollywood ze kan bedenken.

Penn is zich duidelijk bewust van zijn simplistische kijk en probeert de film te redden met didactische speeches, onder andere met een boodschap over vluchtelingen. Het is een doekje voor het bloeden.

Bardem en Theron lopen niet als dokters rond, maar als celebrities die als wilde weldoener poseren voor de camera. Het zal vast goed zijn voor hun schuldgevoel.

Laten we hopen dat deze film veel geld en steun verzamelt voor Artsen Zonder Grenzen. Ik twijfel er niet aan dat hun dokters behalve belangrijker ook veel beter werk leveren dan Sean Penn.