Speculant Kerviel wil miljarden voor onterecht ontslag
Jérôme Kerviel Foto: AFP

De ex-beurshandelaar Jérôme Kerviel van de Franse bank Société Générale heeft zijn voormalige werkgever aangeklaagd voor 5,7 miljard euro wegens onterecht ontslag. Kerviel werd veroordeeld tot drie jaar cel voor het veroorzaken van een verlies van 4,9 miljard euro voor de Franse bank.

Kerviels advocaat zei donderdag in een hoorzitting dat de bank geen reden had hem te ontslaan, omdat hij handelde met medeweten van zijn leidinggevenden. Uit recent uitgelekte geluidsopnames blijkt dat ook het parket daar aanwijzingen voor heeft.

Ook bestrijdt de advocaat van de speculant de hoogte van het bedrag dat Kerviel verkwist zou hebben. Daarnaast zou de leider van het politieonderzoek inmiddels hebben verklaard onder druk te zijn gezet om het onderzoek destijds extra op de bankier toe te spitsen. Kerviel heeft daarom ook gevraagd de strafzaak tegen hem over te doen.

De 5,7 miljard euro schadevergoeding is volgens de advocaat gerechtvaardigd, omdat Kerviel veroordeeld werd om het volledige tradingverlies terug te betalen. ‘Société Générale heeft een precedent gecreëerd’, aldus advocaat David Koubi.

In 2008 maakte Société Générale bekend dat Kerviel op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro. Dat leidde bijna tot de val van een van de grootste banken van Frankrijk. Een burgerlijke zaak van Société Générale tegen Kerviel over een schadevergoeding staat gepland voor volgende maand.