Eredoctoraat voor Ann Demeulemeester
Foto: Vanderperre

Modeontwerpster Ann Demeulemeester en cineast Jaco Van Dormael ontvangen donderdagnamiddag een eredoctoraat aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Demeulemeester is de eerste Belgische ontwerpster die zich ‘doctor honoris causa’ mag noemen.

Naast Demeulmeester en Van Dormael ontvangt ook de Belgische econome Marianne Bertrand een eredoctoraat voor de verwezenlijkingen in haar vakgebied, net zoals Patrick Pelloux, arts en voormalig medewerker van het satirische weekblad Charlie Hebdo, de Chinese literatuurprofessor Dong Qiang en Philip Zimmermann, die met zijn Pretty Good Privacy-software cryptografie voor e-mails voor iedereen mogelijk maakte.

De ULB wil met deze keuzes de creatie, de verbeelding en de innovatie in de kijker plaatsen, klinkt het. De ceremonie vindt donderdagnamiddag plaats.

De 56-jarige Demeulemeester, wiens naam voor eeuwig en altijd wordt verbonden met de Antwerpse Zes, nam in 2013 afscheid van haar eigen modehuis. ‘Ik had het gevoel dat ik bereikt had wat ik wilde bereiken’, klonk het toen . Ze is bovendien de eerste Belgische modeontwerpster die een eredoctoraat mag ontvangen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig