Belg drinkt fors minder in eerste maanden 2016
Foto: Mark Kuipers/Hollandse Hoogte

De Belg dronk in de eerste vier maanden van het jaar 6 procent minder bier. Vooral op café slaan we al eens een glas over. Een zomer met een Europees voetbal­kampioenschap moet soelaas brengen.

De Belg drinkt almaar minder bier, blijkt uit de jaarcijfers van de Belgische Brouwers. In 2015 daalde de bierconsumptie met 1,8 procent. Sinds 1995 kalft het bierverbruik met anderhalf procent per jaar af. ‘Er wordt nog steeds relatief veel pils gedronken, maar de consumptie neemt toch af met 2,7 procent. De speciaalbieren gaan erop vooruit’, zegt Jean-Louis Van de Perre, de voorzitter van de Belgische Brouwers. ‘Rijden onder invloed wordt niet langer getolereerd. Een gezonde levensstijl wordt belangrijker. Maar ook de accijnsverhoging in het kader van de taxshift – een verhoging van 8.5 procent, de tweede in drie jaar tijd – speelt een rol. België is een groot bierland, maar onze bieraccijns is zestig procent hoger dan die in Duitsland. Er is daar echt een grens bereikt.’

Minder op café

De Belg dronk in 2015 ook 3 procent minder bier op café. In de eerste maanden van 2016 was dat al 7 procent minder. ‘Die dalende trend in de horeca is een bekommernis, want 45 procent van het Belgische bier wordt in de horeca geconsumeerd’, zegt van de Perre. ‘Het rookverbod, de witte kassa en hoge tewerkstellingskosten blijven voor hoofdbrekens zorgen in de sector. Ook de economische conjunctuur speelt de horeca parten. En dan is er nog de impact van de terreurdreiging.’ Ter vergelijking: de bierverkoop in de winkel gaf in 2015 amper 0,8 procent prijs.

Pessimistisch is Van de Perre nog niet. ‘Een goede zomer kan nog veel goedmaken, zeker wanneer er een Europees voetbalkampioenschap met een sterk Belgisch team op het programma staat’, klinkt het. De Rode Duivels moeten het bierjaar redden, kortom.