Zoveel suikerklontjes eet de Vlaming elke dag
Foto: *
Meer dan de helft van de Vlamingen denkt dat het wel snor zit met zijn suikergebruik, maar toch eten we gemiddeld zeventien suikerklontjes per dag - dubbel zoveel dan goed is voor ons. Bovendien kunnen we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit. Dat blijkt uit een studie van Partena Ziekenfonds in samenwerking met iVox.

52 procent van de Vlamingen denkt dat hij 'niet te veel, maar ook niet te weinig' suiker eet, ook al eten we gemiddeld zeventien suikerklontjes per dag - dubbel zoveel als de aanbevolen hoeveelheid. 'De Vlaming is te weinig bewust van zijn suikergebruik', geeft Patricia Verstraete, woordvoerster van Partena Ziekenfonds aan.

'Bovendien blijken er heel wat misverstanden te bestaan omtrent het concrete suikergehalte van voedingsproducten. Wanneer verschillende producten in een line-up worden geplaatst, herkennen slechts weinigen correct de grootste suiker-boosdoener. Mede daardoor kunnen mensen hun eigen suikergebruik niet correct inschatten', vult Verstraete aan.

Weet wat je eet

Slechts één op de drie Vlamingen is bewust bezig met zijn of haar suikergebruik, vooral voor vrouwen is dit belangrijk. Ruwweg de helft van de vrouwen geeft aan af en toe bezig te zijn met haar suikergebruik, terwijl dat bij de mannen 41,8 procent is. Vijvenvijftigplussers geven aan bewuster bezig te zijn met suiker, zij denken ook minder vaak dat ze zelf te veel suiker eten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt aan om de dagelijkse suikerinname van vrije suikers (toegevoegde suikers, suikers in fruitsappen en honing) te beperken tot minder dan tien procent van de totale dagelijkse energiebehoefte voor volwassenen en kinderen. We hoeven dus niet alle suiker uit ons menu te schrappen. 'Het komt er op aan om weloverwogen keuzes te maken. Een boterham met zoet bij het ontbijt of een klein dessertje na het avondeten bijvoorbeeld, een glaasje fruitsap of een yoghurt met fruit.' 

Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de Vlaming het makkelijkst afstand zou kunnen doen van frisdrank (45,7 procent) en, in de tweede plaats, van suiker bij de koffie of thee (17,4 procent). Moeilijker blijkt het om een zoet dessert te laten vallen: 26,3 procent van de Vlamingen geeft aan dat een zoete afsluiter na het avondmaal het moeilijkst is om van af te blijven.

Benieuwd hoeveel klontjes suiker u iedere dag gebruikt? Ga het na met onze suikertest

Meer info over je eigen suikergebruik vind je op www.suikerreflex.be