Politiezone Westkust experimenteert met datasets in strijd tegen criminaliteit
De politiezone Westkust heeft nu al drie datamanagers in dienst. Foto: AP

De lokale politiezone Westkust, die de gemeenten Koksijde, De Panne en Nieuwpoort omvat, gaat data-analyse inzetten in de strijd tegen inbraken en autodiefstallen. Door gebruik te maken van data-analyse wil de politie zelfs evolueren naar een systeem waarin ze misdaden kan voorspellen.

De korpschef van politiezone Westkust Nicholas Paelinck noemt de methode ‘predictive policing’. Het wordt al gebruikt in sommige steden in Duitsland en Paelinck is zelf naar de Amerikaanse staat Philadelphia geweest om te zien hoe de politie het daar inzet.

Predictive policing werkt zo: de politie verzamelt een hoop verschillende gegevens, gaande van eerdere misdrijven, nummerplaten, gerechtelijke dossiers tot zelfs het weer, die in de computer ingegeven worden. Met behulp van algoritmes zouden data data-analisten precies kunnen voorstellen waar en wanneer misdrijven zich in de nabije toekomst zouden kunnen voordoen.

Klinkt als sciencefiction, zegt u? ‘Wij werken nu al met drie datamanagers in ons korps’, vertelt Nicolas Paelinck in Het Laatste Nieuws. ‘Via de informatie die ze binnenkrijgen voorspellen ze grosso modo waar het mis kan gaan. We sturen daar dan proactief een patrouille heen.’

Minder blauw op straat

De korpschef wil misdaden nu nog preciezer kunnen voorspellen: in welke straat, op welke dag, op welk uur wordt er ingebroken? Nog voor de zomer komen er daarom meer camera’s in de politiezone en een gesofisticeerd informaticaprogramma om de gegevens te verwerken.

‘Predictive policing is een evolutie die de huidige structuur van een politiekorps op zijn korps zet. Er is minder blauw op straat nodig, en met het vrijgekomen geld kunnen we data-analisten in dienst nemen’, aldus Paelinck in Het Laatste Nieuws.