Mensensmokkelaars verdienden in 2015 4,4 miljard euro
Foto: EPA

Dinsdag kwamen Europol en Interpol met een rapport waarin bekend werd gemaakt dat smokkelaarnetwerken in 2015 meer dan 4,4 miljard euro hebben verdiend aan de migrantenstroom naar Europa. De diensten spreken ook van een verhoogd risico op terroristen die binnentreden via migrantenstromen.

Met 4,4 miljard euro omzet is mensensmokkel een van de meest winstmakende activiteiten voor georganiseerde misdaad in Europa. Dat bedrag is gebaseerd op de schatting van het aantal migranten dat vorig jaar via die weg naar Europa kwam, en de gemiddelde som betaald aan de mensensmokkelaars: zo’n 3000 tot 6000 euro per persoon. Vorig jaar vroegen meer dan 1,2 miljoen mensen asiel aan in de Europese Unie.

Multinationale onderneming

Het Euro-Interpol rapport betreffende de migantenstroom en mensensmokkel benadrukt de nood voor onderzoek naar de illegale diensten die worden aangeboden door mensensmokkelaars. Alleen op die manier kunnen de criminele netwerken ontmanteld worden, stellen de diensten. Verdachten betrokken bij de illegale multinationale onderneming zijn afkomstig uit minstens honderd verschillende landen.

Terwijl Europa door onderhandelingen de toestroom vanuit Turkije probeert tegen te houden, neemt het aantal migranten dat vanuit Libië naar Zuid-Europa probeert te trekken sterk toe. Er zouden op dit moment zo’n 800 duizend mensen in Libië de oversteek willen wagen. In maart zouden er volgens de Europese grensagentschap Frontex rond de 9.600 vluchtelingen, voornamelijk uit Nigeria, Gambia, Somalië en Ivoorkust, deze route genomen hebben. Dat is het dubbel van maart vorig jaar.

Het dodental dreigt aan dit tempo ook een recordhoogte te bereiken. Hoewel er geen systematische link is tussen mensensmokkel en terrorisme, is de vrees dat terroristen zich verschuilen tussen de stroom van vluchtelingen zeer groot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in