Belg Jelle Veyt bereikt top Mount Everest
Derde keer goede keer voor volbloed avonturier Jelle Veyt uit Dendermonde. Foto: Facebook

Bergbeklimmer Jelle Veyt (30) uit Dendermonde heeft afgelopen vrijdag de top van de Mount Everest bereikt. Het was al de derde keer dat hij probeerde de hoogste berg ter wereld te bedwingen: in 2014 kon hij zijn kans niet wagen door een lawine, vorig jaar werd het gebied getroffen door een aardbeving. Zijn plan om de top te halen zonder een beroep te doen op sherpa’s of zuurstofflessen, lukte echter niet.

‘Het was een fantastische ervaring, ik heb er enorm van genoten’, zei Veyt via satelliettelefoon aan Studio Brussel. Omwille van veiligheidsredenen kon hij maar een kwartier op de top staan. Hij nam meerdere foto’s en selfies en deelde ze via de sociale media Facebook en Instagram.

‘De weersomstandigheden zaten niet mee. Er stond veel wind en het was erg koud. De gevoelstemperatuur was zo’n min veertig tot min vijftig graden. Zonder zuurstof komt dat nog veel harder aan, en vriezen vingers en tenen ook gemakkelijker af. Een teen verliezen, tot daar aan toe, maar een vinger zou erg zijn als klimmer en als kinesist. Dan beter met zuurstof dan niet meer terugkomen’, vertelde Jelle Veyt vanuit Nepal aan Het Nieuwsblad.

Nieuwe vergunning nodig

‘Van de twintig klimmers die vrijdag vertrokken zijn, hebben er slechts vier de top gehaald. We zijn tot op het randje gegaan, in het kamp was iedereen bijna verbaasd dat we heelhuids terugkwamen. Maar mijn familie weet ook dat als het echt te ruig was, ik wel was teruggekeerd.’

 

Veyt is nu terug in het basiskamp op een hoogte van 5.300 meter. Hij wilde nog een tweede poging wagen, zonder zuurstofflessen, maar dan zou hij een nieuwe vergunning met een prijskaartje van 10.000 euro moeten aanvragen. ‘Dat heb ik er nu ook niet voorover’, aldus de avonturier. ‘Maar ooit onderneem ik nog eens een poging zonder zuurstofflessen.’

Singapore en Indonesië

De Dendermondenaar is niet aan zijn proefstuk toe. In 2014 beklom hij al de hoogste berg van Europa, de Elbroes in de Kaukasus. Met 8884 meter boven de zeespiegel, is de Everest niet alleen meer dan tweeduizend meter hoger dan de Elbroes, het is ook het absolute dak van de wereld. Veyt is de zeventiende Belg die de piek van de reus van de Himalaya gehaald heeft.

Hij heeft al meteen een nieuw doel voor ogen. ‘Ik ga terug naar de hoofdstad Kathmandu en ik zet mijn fietstocht verder. Het doel is fietsen tot Singapore en dan roeien naar Indonesië’, vertelde hij aan de lokale tv-zender TV Oost. Ook op dat vlak heeft Veyt al heel wat ervaring. In 2014 fietste hij vanuit België naar de voet van de Everest, en maakte hij een ommetje langs de Elbroes. De Mount Everest beklimmen kon toen niet door een lawine die zestien slachtoffers maakte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in