Zes gemeenten uit Vlaams-Brabant weigeren vandaag een Regenboogvlag uit te hangen. In Drogenbos waren er grote voorstanders, maar burgemeester Alexis Calmeyn zei nee uit principe.
Vandaag, 17 mei, is een bijzondere dag voor holebi’s en transgenders: 26 jaar geleden schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel als ziekte. Dat wordt wereldwijd herdacht met de Internationale dag tegen Homofobie en Transfobie. In ons land roept de belangenvereniging Cavaria alle Vlaamse en Brusselse gemeenten op om uit solidariteit een Regenboogvlag uit te hangen.
Zes gemeenten hebben laten weten dat ze dit niet willen doen. Ze liggen alle zes in Vlaams-Brabant. Het gaat om Bever, Kortenberg, Kraainem, Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Drogenbos.
In Drogenbos, dat bestuurd wordt door de tweetalige partij Drogenbos Plus LB van burgemeester Alexis Calmeyn, is er zelfs een stemming aan gewijd. Met een nipte meerderheid is de vraag van Cavaria verworpen.
Twee van de vier schepenen hadden nochtans hevig voor het uithangen van de Regenboogvlag gepleit. Behalve Nahyd Meskini (UF) deed ook Steven Roobaert (Drogenbos Plus LB) dat. Deze laatste verwees naar het feit dat de vlaggen aan het gemeentehuis na de aanslagen in Brussel halfstok werden gehangen: ‘Om duidelijk te maken dat we als samenleving niet akkoord waren met wat er gebeurd was. Het was een teken van samenhorigheid, van mobilisatie en éénheid, van solidariteit en tolerantie.’
Zo ook, vond hij, moet Drogenbos zijn solidariteit en tolerantie uitdrukken ten aanzien van holebi’s en transgenders, die nog te vaak gediscrimineerd worden. ‘Sommigen hier rond de tafel zeggen dat seksualiteit tot de privé sfeer behoort. En ik ben het daar volledig mee eens... maar agressie, discriminatie en intolerantie behoren daar niet toe. Daar moeten we als samenleving tegen optreden.’
De tegenargumentatie kwam van de burgemeester zelf, die het kort hield en zei dat het uithangen van een niet-territoriale vlag de neutraliteit van het gemeentehuis zou aantasten. In de stemming die volgde, kreeg hij een nipte meerderheid aan zijn kant.
Woordvoerder Jeroen Borghs van Cavaria betreurt dat. Hij zegt: ‘Als de Regenboogvlag om principiële redenen niet bij het gemeentehuis kan worden uitgehangen, kan ze toch bij het OCMW-huis of de bibliotheek een plaatsje krijgen? Dat is hoe andere gemeenten het oplossen.’
Behalve de weigeraars, zijn er nog 15 andere gemeenten die niet hebben gereageerd op de oproep. Ook deze bevinden zich voornamelijk in Vlaams-Brabant. In de andere vier Vlaamse provincies doen zo goed als alle gemeenten mee, en ook de Antwerpse districten doen dat.