Na elf jaar wachten is Club Brugge voor de veertiende keer in zijn bestaan landskampioen. Met nog twee speeldagen te gaan in Play-off 1 zette blauw-zwart voor eigen volk de kroon op het werk met een ware demonstratiewedstrijd tegen aartsrivaal Anderlecht. Diaby verzilverde het overwicht voor rust met twee doelpunten, een onmachtig paars-wit ging na rust volledig kopje-onder: Vanaken en Simons vanop de stip maakten er 4-0 van. De wedstrijd werd even ontsierd door bommetjes op het veld maar de ontlading na affluiten bij spelers, bestuur en (vooral) supporters in Brugge was ongezien. Anderlecht droop ontgoocheld af.

Mits winst was de titel binnen maar Club Brugge kon dan toch geen beroep doen op sterspeler Refaelov: de Israëliër sukkelt met de buikspieren en viel in laatste instantie af, de Braziliaan Claudemir was zijn vervanger. Bij Anderlecht kon Besnik Hasi niet rekenen op de geblesseerde Defour en de geschorste Kara waardoor Djuricic en Heylen mochten starten.

Nog voor de wedstrijd zorgden de fans voor een unieke sfeer in Jan Breydel maar die torenhoge verwachtingen werkten niet verlammend. Integendeel: blauw-zwart greep een ontstellend zwak Anderlecht van bij de aftrap naar de keel. De bezoekers holden achter de feiten aan en meteen zat het spel op de wagen met enkele harde tackles (Badji op Izquierdo), vermeend handspel (Büttner) en opstootjes (Okaka). Uitgerekend in minuut 23, toen het talrijk aanwezige publiek de overleden Sterchele herdacht, kopte Diaby de 1-0 voorbij een grabbelende Proto tegen de touwen. Vijf minuten later was het opnieuw prijs voor Club en Diaby: na slecht uitverdedigen bij Anderlecht scoorde Diaby met een punter zijn tweede van de middag en zijn vijftiende goal van het seizoen. Anderlecht kreeg zijn eerste en enige kans van de eerste helft in minuut 45 maar een alerte Butelle hield Acheampong van de 2-1 en Djuricic was ongelukkig in de rebound.

Anderlecht moest de kelk tot op de bodem ledigen: depanneur op rechts Badji bleef aan de rust in de kleedkamer met een pijnlijke knie. Heylen schoof zo naar rechts, Dendoncker werd een rij achteruit geschoven en Suarez kwam in de ploeg.

Club Brugge viert eerste titel in elf jaar
Foto: Photo News

Ook de tweede helft startte bitsig. Izquierdo kwamt te laat in bij Heylen en dat leverde de eerste gele kaart op voor de thuisploeg. Bij de bezoekers kwam Djuricic goed weg toen Verbist een tweede gele kaart op zak hield bij een ongelukkige tackle. Brugge bleef baas maar Proto hield Izquierdo van de 3-0. Ondanks de geruststellende voorsprong werd de spanning bij enkele onverlaten teveel en de wedstrijd moest vijf minuten worden stilgelegd toen bommetjes op het veld ontploften vlak naast de spelers. Het spel was echter amper weer op gang gefloten toen Vanaken de geruststellende 3-0 binnenkopte. Aanvoerder Timmy Simons zette de kers op de taart met de 4-0 vanop de stip, na handspel van Heylen. Vossen mocht het laatste kwartier nog volmaken, Izquierdo en Simons kregen een applausvervanging. Bij Anderlecht moesten Djuricic en Okaka naar de kant maar gescoord werd er niet meer. Meteen na affluiten barstte een heus volksfeest los in Brugge, de supporters bleven op uitdrukkelijke vraag van de club zelf braaf in de tribune (#BluvnStoan) en van een veldbestorming was (gelukkig) geen sprake.

Brugge kampioen, Anderlecht (voorlopig nog) tweede

Met nog twee speeldagen te gaan kan Club Brugge niet meer worden bijgehaald. De wedstrijden op Zulte Waregem en op de slotdag thuis tegen Oostende worden bijgevolg nog twee galamatchen waarin het resultaat van ondergeschikt belang is. Anderlecht blijft voorlopig nog tweede in de stand maar AA Gent kan mits winst in Zulte Waregem naderen tot op drie punten. Anderlecht moet nog naar Genk en speel op de slotdag thuis tegen Zulte Waregem, AA Gent moet nog naar Oostende en krijgt Genk nog op bezoek.

Club Brugge viert eerste titel in elf jaar
Foto: BELGA