In Antwerp Expo op het Kiel vindt dit weekend de Muslim Expo plaats. En dat zet kwaad bloed bij Vlaams Belang. Samen met enkele tientallen aanhangers voerde de partij actie aan de overkant van de straat.

In Antwerpen hebben een veertigtal leden en sympathisanten van Vlaams Belang vandaag een protestactie gevoerd nabij Antwerp Expo, tegen de Muslim Expo die daar dit weekend plaatsvindt. Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en de zijnen werden vanuit enkele appartementen in de buurt beschimpt en met eieren bekogeld, maar tot een echte confrontatie kwam het niet. 'We blijven ons verzetten tegen de islamisering van onze stad, ons land en Europa', zei Dewinter achteraf.

Op de Muslim Expo stellen onder meer heel wat ondernemers uit de moslimgemeenschap zich voor aan het grote publiek, maar er zijn ook panelgesprekken, poëzieoptredens en comedy. De initiatiefnemers, de jongeren-vzw Emdeo in samenwerking met heel wat middenveldorganisaties, willen er een 'genuanceerd beeld' tonen van een gemeenschap die 'al te vaak wordt verwezen naar de hoek waar de klappen vallen'.

'Een evenement waar uit de Koran geciteerd wordt en waar een halalmarkt gehouden wordt, kan je moeilijk een toonbeeld van integratie noemen', vindt Dewinter echter. 'Europa moet Europa blijven en de islam hoort daar niet in thuis. Er zal trouwens nooit sprake zijn van een islam die zich aanpast aan Europa, het zal veeleer omgekeerd zijn. Daar blijven wij tegen strijden, een paar rotte eieren zullen daar niets aan veranderen.'

Ook vanop het evenement zelf kwamen nieuwsgierige bezoekers een kijkje nemen bij de protestactie, maar dat leidde niet tot relletjes.

Vlaams Belang voert actie tegen ‘islamterreur’ aan moslimbeurs
Bezoekers van de moslimbeurs nemen selfies. Foto: RVR

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in