Uw geld & uw leven - installatie levert 17.000 euro meer op

Zonnepanelen beter dan spaarboekje

Bart Tommelein (Open VLD) maakt handig gebruik van het mooie weer om zonnepanelen aan te prijzen als oplossing voor de Turteltaks. Maar zijn zonnepanelen ook rendabel voor uw portemonnee?

Wilt u zo snel mogelijk verlost zijn van de Turteltaks? Plaats dan zo veel mogelijk zonnepanelen. Dat was de boodschap die minister van Energie Bart Tommelein vorige week bracht. De vraag is echter of dat een goed idee is voor uw portemonnee? ­Terwijl de fiscale voordelen en de groenestroomcertificaten voor nieuwe installaties zijn afgeschaft, vergt een huishoudelijke investering in zonnepanelen voor een ‘gemiddeld’ gezin nog altijd een investering van pakweg 5.500 euro.

Terugverdientijd gestegen

Wat opvalt, is dat de terugverdientijd van een fotovoltaïsche installatie door het gewijzigde beleid de voorbije jaren opnieuw flink is opgelopen. Terwijl een modale investering enkele jaren geleden nog op 6 tot 8 jaar was terugverdiend, moet u bij de huidige energieprijzen en zonder subsidies opnieuw rekenen op een terugverdientijd van pakweg 8 tot 10 jaar. Toch kunnen zonnepanelen over hun volledige levensduur nog altijd een mooie winst opleveren. Die kan in 25 jaar tijd zelfs oplopen tot meer dan 15.000 euro.

5.500 euro investeringskosten

Hoe die cijfers er voor uw persoonlijke situatie uitzien, kunt u becijferen met de energiewinstcalculator van de Vlaamse overheid. De eerste cruciale factor zijn de aanschafkosten van de installatie. De energiewinstcalculator rekent nog altijd met een standaardprijs van 1.610 euro, inclusief 6 procent btw per geïnstalleerde kWp. In werkelijkheid is de kostprijs van een installatie echter gevoelig gedaald de voorbije jaren, zodat u beter een aangepaste prijs ingeeft. ‘Voor een huishoudelijke installatie van 4 kWp bedraagt de kostprijs vandaag pakweg 5.500 euro bij een btw-percentage van 6 procent. Wie 21 procent btw betaalt, moet rekenen op zo’n 6.300 euro’, zegt Alex Polfliet van Zero Emission Solutions. ‘In het kader van een groepsaankoop kunnen die prijzen nog zo’n 10 procent lager liggen.’ Nog beter is om meteen te werken met concrete cijfers voor uw eigen dak en offertes aan te vragen. Op Zonstraal Forum kunt u uw persoonlijke offerte laten beoordelen door objectieve waarnemers.

Besparing op energiefactuur

Hoe snel u die investering heeft terugverdiend, hangt in de eerste plaats af van de besparing op uw energiefactuur. Om die te berekenen hanteert Energiesparen.be voor 2016 een geüpdatete energieprijs van 0,24 euro per kWh en een jaarlijkse prijsstijging van 3,5 procent. Bij een geschatte productie van 3.588 kWh per jaar geeft dat voor dit jaar een besparing van 861,12 euro op uw energie­factuur. Stijgt de elektriciteitsprijs zoals verwacht met 3,5 procent per jaar, dan levert die productie u over 10 jaar een geschatte besparing op van 1.173,62 euro. Over 20 jaar is dat 1.655,50 euro.

Of u die besparing ook in werkelijkheid mag verwachten, hangt niet alleen af van de energieprijs, maar ook van de ligging en oriëntatie van uw installatie. Een geschatte productie van 3.588 kwh is voor een goed georiënteerde installatie niet overdreven. In 2015, een zeer zonnig jaar, bedroeg de gemiddelde productie van een installatie van 4 kWp 1.040 kWh.

Prosumententarief

De prosumentenvergoeding die u als bezitter van zonnepanelen sinds vorig jaar moet betalen, roomt die winst voor een stuk weer af. Afhankelijk van uw woonplaats ligt het tarief momenteel tussen 90 en 100 euro per geïnstalleerde kWp. Rekenen we met een prosumentenvergoeding van 335,12 euro per jaar, dan houdt u van de berekende energiewinst uit ons voorbeeld dit jaar 525,96 euro over. Hoe het prosumententarief de komende jaren zal evolueren, is voorlopig koffiedik kijken. De Vlaamse energieregulator Vreg liet deze week weten dat men tegen 2019 tot een hervormd tariferingssysteem wil komen voor elektriciteit, waarin ook het prosumententarief wordt meegenomen. Wat dat precies inhoudt, zullen we pas weten in 2018.

Terugverdientijd

Gaan we uit van een constante energieproductie jaar na jaar, van een elektriciteitsprijs die jaarlijks met 3,5 procent stijgt, en van een vast prosumententarief de komende jaren, dan mag u ervan uitgaan dat u uw begininvestering in 8 tot 10 jaar heeft terugverdiend. Tegen de bodemtarieven van een groepsaankoop en 6 procent btw zal uw terugverdientijd wellicht rond de 8 jaar liggen. Betaalt u de ‘normale’ prijs en 21 procent btw, dan zult u veeleer uitkomen rond 10 jaar.

Beter dan spaarboekje

Bekijkt u het plaatje over de hele levensduur van de installatie, dan blijkt dat u er op termijn een mooi spaarpotje aan kunt overhouden. Laat ons even veronderstellen dat u elke uitgespaarde euro 25 jaar lang op een spaarboekje zou zetten. Rekening houdend met de kosten van een nieuwe omvormer na 12 jaar (pakweg 950 euro), heeft u dan aan het einde van de rit ongeveer 25.000 euro gespaard. Afgezet tegen uw begininvestering van 5.500 euro is dat een rendement van ongeveer 6,2 procent.

Zou u het geïnvesteerde geld al die jaren op een spaarboekje houden, tegen een rendement van 1 procent, dan zou uw kapitaal van 5.500 euro na 25 jaar slechts aangegroeid zijn tot zo’n 8.000 euro. Op die manier kunnen uw zonnepanelen u een extra spaarpotje opleveren van ongeveer 17.000 euro.

Zonnepanelen kunnen over hun volledige levensduur nog altijd een mooie winst opleveren. Die kan in 25 jaar tijd zelfs oplopen tot meer dan 15.000 euro

Binnenland
 1. Buizingen: 'Voor bestuurder stond licht op groen toen hij erdoor reed’
 2. Granaataanslagen Antwerpen: één man aangehouden
 3. Onderzoekers stap dichter bij genezing aids
 4. Antwerpen heeft opnieuw een eigen Monopoly-spel
 5. Welke spierziekte heeft baby Pia?
 6. Rolstoelgebruiker klaagt in open brief de manier aan waarop NMBS hem behandelt: ‘Ik ben reiziger derde klasse’
 7. Seingevers staan in Lembeek en niet in Lembeke: koers afgelast
 8. Melikan Kucam mag voorhechtenis bij zijn ouders uitzitten
 9. ‘Laatste jaren geen verengelsing aan Vlaamse universiteiten’
 10. Video De Block over duur medicijn baby Pia: ‘Overheid kan voorlopig niets doen’
 11. ‘Als bestuurder sanctie had uitgezeten, was treinramp Buizingen niet gebeurd’
 12. Video Sms-actie baby Pia zit al halfweg
 13. Tiener (14) overleden na aanrijding in Evergem
 14. Zo kunnen we de files oplossen
 15. FORMATIEBLOG. Onze favoriete premier? Alexander De Croo blijkbaar
 16. Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af
 17. Vlaamse advocaten lanceren campagne voor recht op verdediging en eerlijk proces
 18. 'Niet advocaten, maar toeterende politici zijn handelaars in ijdele hoop'
 19. Buizingen: het spoor werd veiliger, maar veel te laat
 20. Aalst gaat zijn joodse carnavalpoppen verdedigen in Parijs