Je huis wordt helemaal smart
Foto: Shutterstock
Het probleem met smart home-apparaten, zoals WiFi-lampen, bewakingscamera’s, slimme deurbellen, is dat ze niet standaard met elkaar samenwerken. Nochtans is dat wel interessant. Een sensor die beweging detecteert in de gang, waardoor het licht begint te branden en – omdat je op vakantie bent – de camera een beeld doorstuurt naar je smartphone, dat kan nuttig zijn. Maar om dat mogelijk te maken moet ‘iets’ alle smarttoepassingen met elkaar verbinden. Maar wat?
Dossier aangeboden door ENGIE Electrabel.

Uit onverwachte hoek

Die rol van ‘centrale’ wordt verrassend genoeg misschien wel opgenomen door … de slimme thermostaat. Net zoals lampen niet langer domme lichtpunten zijn, zijn thermostaten veel meer geworden dan saaie apparaten waarmee je de verwarmingsketel bedient. Ze zijn slim geworden – lees: ze leren de omgeving en je gedrag kennen – en verwarmen daardoor efficiënter.  

boxx, een slimme thermostaat van ENGIE Electrabel, gaat nog een stap verder. Naast het vernuftig aansturen van je verwarming, is het een hub voor smarttoestellen van derden. Op eenvoudige wijze koppel je Hue-lampen van Philips of slimme stekkers. Daarna kun je ze bedienen via de boxx-thermostaat en via de bijhorende app. Dat is handig en gebruiksvriendelijk, want vanuit één locatie kun je meerdere zaken regelen.

Sfeer, veel sfeer

De Hue-lampen van Philips mag je gerust geniaal noemen. Er zijn inmiddels verschillende modellen, waaronder lampen die alle mogelijke kleuren kunnen tonen en lampen met een breed bereik aan wit licht. Daarnaast zijn er nog allerlei uitbreidingen, zoals dimmers, volwaardige hanglusters en lichtstrips die je bijvoorbeeld in een vitrinekast kunt aanbrengen. Omdat ze LED-technologie gebruiken, zijn ze ook zeer zuinig.

Hue-lampen kun je dus volledig bedienen via boxx en zijn app.

Slimme stekkers

boxx werkt eveneens met slimme stekkers, zoals de zeer compacte van Fibaro. Je plaatst zo’n toestel tussen de stekker van een apparaat – dat kan een staande lamp, koffiezet, tv-toestel of iets anders zijn – en het stopcontact. Zo kun je op afstand de stroom in- en uitschakelen.

De koppeling met boxx maakt dat heel eenvoudig: open de app en je schakelt bijvoorbeeld de tv in. Zo vermijd je onnodige kosten voor sluimerverbruik. De Fibaro-stekkers geven bovendien door hoeveel het verbonden toestel verbruikt, en ook dat kun je via de app of op boxx raadplegen. Dat is een mooie extra bovenop het live overzicht van het totale stroomverbruik dat de ENGIE Electrabel-thermostaat sowieso biedt.

Naar de toekomst toe

De integratie met Hue en slimme stekkers is niet het einde. Er wordt nog volop gesleuteld aan nieuwe bruggen naar andere smarttoestellen. Ook op de planning staat een update waardoor boxx communiceert met de omvormer van je zonnepanelen. Zo kun je direct ontdekken hoeveel stroom je zelf opwekt op een zonnige dag.