Bedien je thermostaat (en je lichten) op afstand
Foto: Shutterstock
De thermostaat is een van die apparaten die het vaakst vergeten wordt. Met als gevolg dat hij zelden juist of niet ingesteld is. Er wordt vergeten de verwarming lager te zetten als je het huis verlaat, programma’s zijn niet aangepast aan de seizoenen, de timer zit nog vast op het winteruur, er loopt een programma om te verwarmen op het aankomstuur van je vorige job … het zijn typische zaken die vaak voorkomen. En als iemand er dan nog aan denkt, dan kunnen ze er vaak niets aan doen. Wat te doen als je ergens op een strand ligt en opeens realiseert dat de verwarming in een leeg huis zijn gewoonlijk programma afwerk.
Dossier aangeboden door ENGIE Electrabel

Of toch wel?

Een nieuwe generatie slimme thermostaten maakt komaf met deze situaties. Ze verbinden met WiFi en zijn te bedienen via een app. Een boegbeeld van wat mogelijk is, is boxx. Bijna alles wat je instelt via het grote aanraakscherm, kun je ook veranderen via de bijhorende app. Die werkt op je smartphone of tablet, ook als je verbindt via het WiFi-netwerk van je vakantiehotel of onderweg in de auto via het mobiele netwerk. Je kunt dus letterlijk overal je verwarming regelen.

Meer comfort, minder kosten

Ben je een weekendje weg en realiseer je dat de thermostaat nog zijn gewoonlijk programma afwerkt? Open snel de app en activeer het programma om het huis in je afwezigheid koeler te houden. Of ben je vroeger dan verwacht thuis? Zet onderweg de thermostaat een paar graden warmer, dan is het huis al lekker gezellig warm als je thuis komt. Want wie komt graag thuis in een ijskoude woning? Zo zie je maar: de app kan zowel de kosten drukken als het leven aangenamer maken.

Inzicht in je verbruik

De app is meer dan een simpele afstandsbediening. Op het hoofdscherm kun je meteen een blik werpen op je actuele gas- en stroomverbruik. Dat is een unieke functie die alleen bij boxx mogelijk is. De app geeft je een helder overzicht van het historische verbruik, ook in euro’s. In één oogopslag zie je bijvoorbeeld hoeveel elektriciteit je vorige maand verbruikte en hoeveel dat kost. Het eigenlijke verbruik wordt getoond én het ingeschatte gebruik dat gehanteerd wordt voor je maandelijkse facturatie.

Koppeling naar slimme toestellen

boxx is een eerste stap naar een smart home. De intelligente thermostaat is koppelbaar met andere smarttoestellen, zoals Hue-lampen van Philips en slimme stekkers waarmee je andere apparaten kunt in- en uitschakelen. Het knappe is dat je de smarttoestellen ook via de boxx-app kan bedienen, naast het aanraakscherm aan de muur. Wat stemmige verlichting in de woonkamer om het tv-kijken gezellig te maken? Of op vakantie ’s avonds de lichten beneden aansteken, zodat het lijkt alsof iemand thuis is? En ben je het beu om te betalen voor het sluimerverbruik van je tv? Schakel die dan net voor het slapengaan uit via de boxx-app, zelfs al lig je in bed.