Ook voor energie geldt ‘meten is weten’
Foto: Shutterstock
Heb je je weleens afgevraagd waarom de overheid zo graag investeert in de elektronische borden die je vertellen hoe snel je rijdt, eventueel met een vermaning als je te snel gaat? Eigenlijk is het heel simpel: ze werken. Heel wat mensen schatten hun snelheid niet helemaal correct in en rijden daarom onbedoeld te snel. Zodra ze ingelicht worden over hoe snel ze rijden, passen ze hun gedrag aan. Kortom, informatie helpt je de juiste keuzes te maken. En dat is niet anders als het gaat om je energieverbruik.
Dossier aangeboden door ENGIE Electrabel.

Informatie

Het is wellicht geen overdrijving om te stellen dat 99 procent van de mensen geen idee heeft van hoeveel elektriciteit en gas ze op een gegeven moment verbruiken. De enige bron van informatie die ze doorgaans hebben, is de jaarlijkse afrekening door de energieleverancier. Maar dat is te ver weg van het dagdagelijkse bestaan om er effectief iets mee te doen. Na een jaar proberen te achterhalen wat de grootverbruikers waren of welk gedrag de kosten de hoogte injoegen, het is bijna onmogelijk.

Hoe meten?

Wat als je toch concreet een zicht wilt krijgen op je concrete verbruik, zodat je eventueel hier en daar zaken kunt aanpassen om de rekening te drukken? Je hebt minder opties dan je zou verwachten. Eén optie is met individuele meters te werken, die je tussen de stekker van een toestel en een stopcontact steekt. Je ontdekt dan echter alleen het verbruik van één (groep) toestel(len). Nuttig, maar je mist wel the big picture.

Live verslag

Als enige op de markt meet de slimme thermostaat van ENGIE Electrabel live wat je totaalverbruik is. Zowel voor het gasverbruik als voor de stroom heb je van minuut tot minuut een helder overzicht. Handig is dat je meteen ziet wat de kostprijs is, uitgedrukt in euro’s. Op het scherm van boxx of via de boxx-app ontdek je het verschil met het geschatte verbruik, dat gebruikt wordt voor je maandelijkse voorafbetalingen. Ga je boven die schatting, dan krijg je zelfs een waarschuwing. boxx biedt tevens een historisch overzicht, waarbij je zelf per week of per maand een grafiek van het geschatte en reële verbruik kunt opvragen.

Tijd voor verandering

Omdat de functie live te raadplegen is via de app, kom je snel de grootverbruikers in huis op het spoor. Trek bijvoorbeeld even die airconditioning uit en zie meteen het verschil. Ook sluimerverbruik breng je eenvoudig in kaart. Koppel je bovendien slimme stekkers van Fibaro aan boxx, dan ontdek je in de boxx-app het stroomverbruik van het verbonden toestel. Voor je het weet, ben je al heel wat minder aan het verbruiken!